Hlavní obsah

Ježíšek v červnu. Fotbalistům město odpustilo dluh, Piráti můžou splatit milióny později

To je dárek, jaký se nedostává ani o Vánocích. Sportovní kluby v Chomutově dostaly v pondělí od města pořádně bohatou nadílku. Hokejový klub Piráti Chomutov nemusí vrátit půjčku 12,5 milionu korun městu do konce letošního června. Zastupitelé dnes schválili odklad splátky o devět měsíců s termínem do konce března příštího roku. Zastupitelé také schválili odpuštění dluhu fotbalovému klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Chomutova Vladimír Růžička udílí pokyny Juraji Valachovi.

Článek

Pro odklad splátky hokejistům hlasovalo 24 zastupitelů, jeden byl proti a sedm se jich zdrželo. "Náš klub přistupuje se vší vážností k tomu, aby se finance daly do pořádku. Uplynulá sezóna byla velmi náročná, proto nejsme schopni dostát těm splátkám," řekl zastupitelům nový generální ředitel klubu Karel Adamík, který do nedávna působil jako jednatel a generální manažer ve Zlíně. "Uděláme maximum pro to, abychom začali splácet," uvedl Adamík.

Piráti se potýkají s finanční problémy delší dobu. Před rokem žádali o nevratnou dotaci původně ve výši 25 miliónů korun, a to na mládežnický hokej i extraligu. Proti tomu se postavil tehdejší primátor Daniel Černý a hnutí PRO Chomutov. Později návrh hokejisté upravili na 12,5 miliónu korun s tím, že finance jsou pouze pro mládež nikoliv pro profesionální sport. Hokejistům nakonec město schválilo půjčku. Černý byl loni v prosinci odvolán. Tehdy řekl, že za odvoláním vidí mimo jiné tlaky kolem hokeje.

Současný primátor Marek Hrabáč (ANO) řekl, že rozhodnutí o odložení splátky čekal. "Trochu se stále moříme s tím, jak jim (klubu) pomoci. Legální důvody moc nemáme, legislativa nám svazuje hodně ruce v rámci možností. V tuto chvíli věřím, že po té veleúspěšné sezóně ten čas, který mají k dobru, využijí k tomu, aby přilákali větší sponzory," řekl Hrabáč po hlasování novinářům.

Zastupitelé také schválili prominutí dluhu FC Chomutov, a to ve výši 1,4 miliónu korun. "Při udělení půjčky v roce 2015 bylo řečeno zástupci klubu, že potřebují překlenout období, než budou vyplaceny dotace od města a sponzorů. Ukazuje se, že to k těmto účelům nesloužilo," uvedl opoziční zastupitel Vlastimil Polívka (PRO Chomutov).

Spolumajitel FC Chomutov Radek Zaťko na dnešním jednání řekl, že provoz klubu se financuje z dotace města a peněz soukromých subjektů. Juniorský a profesionální fotbal jsou podle něj propojeny. "Je to jistý precedens a trochu se obávám toho, co přijde," řekl novinářům primátor. V předložené žádosti fotbalistů bylo uvedeno, že pokud by neuspěli, byla by ohrožena výchova a vzdělávání mládeže. "Nevidím jako fér tuto půjčku odpouštět," řekl Polívka.

Zaťko uvedl, že málokterý fotbalový klub má zajištěno plné financování před sezónou. "Rád bych, aby tu fotbal zůstal. Já bych klubu rád pomohl, ale jestli to bude smysluplné," řekl bývalý primátor a nyní opoziční zastupitel Černý. "Nemám s tím problém (odpustit dluh), žil jsem od počátku v přesvědčení, že to tak bude," řekl náměstek primátora Jan Mareš (ČSSD).

"Město dává nemalé prostředky na podporu sportu dětí. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že soukromé subjekty si začínají dělat z města dojnou krávu. Normální postup by byl jít do banky. Správné by bylo, aby klub vrátil peníze a může si zažádat o dotace," řekl Jan Hartman (PRO Chomutov).

Reklama

Související témata: