Hlavní obsah

Šest tisíc lidí jen na přátelák. Derby chybí celému národu, shodli se sparťané se slávisty

Praha

V hledišti holešovické haly téměř šest tisíc fanoušků, na ledě pak lítá bitva do posledních vteřin, v níž žádná strana nevypustila jediný souboj. Tak vypadala úterní generálka na ostrou sezónu mezi hokejisty Sparty a Slavie. „Atmosféra byla skvělá, hokej měl grády,“ souhlasil útočník Sparty Petr Vŕana, který se pod výhru 2:1 po prodloužení podepsal jedním gólem.

Sparta versus Slavia. Pražské hokejové derby rozhodlo až prodloužení.Video: Sport.cz

 
Článek

Když Slavia před dvěma lety sestoupila z nejvyšší soutěže, přišla tím nejen Praha o minimálně čtyři derby „S" v sezóně, které by zároveň byly tahákem celé extraligy. Oba kluby se tehdy dohodly, že proti sobě nastoupí alespoň na konci přípravného období.

„Škoda, že je Slavia tam, kde je. Protože zápasy s ní v extralize by byly ještě zajímavější, měly by šťávu. Pro kluky, kteří jsou přímo z Prahy nebo ve Spartě působí už dlouhou dobu, jsou derby speciální," uvědomuje si Vrána a jeho spoluhráč Dominik Uher, který svou trefou úterní zápas v prodloužení rozhodl, jenom souhlasí.

„Pražské derby extralize chybí. Kdyby ji Slavia hrála, lidí by chodilo víc. Jsem rád, že se oba kluby dohodly alespoň na přáteláku a mohl jsem derby zažít. Před takovou kulisou se hraje super," pochvaloval si čtyřiadvacetiletý útočník, jenž před dvěma týdny debutoval v národním týmu.

„I mě mrzí, že pražská derby už nejsou, chybějí celému národu. Budeme dělat všechno pro to, abychom se do extraligy v co nejbližší době vrátili," slibuje jednadvacetiletý slávistický brankář Dominik Frodl.

Frodl byl za bitvu o Prahu šťastný

Právě on vnímá rivalitu se Spartou jako málokdo jiný. V klubu z Edenu začal s hokejem ve třech letech, seniorské derby prožíval v mládí jako kovaný fanoušek sešívaných. „Navíc jsem proti Spartě častokrát nastupoval v mládežnických kategoriích. Loni jsem atmosféru derby v dospělém hokeji nasál na střídačce, nastoupit ale teď do branky, to bylo daleko víc. Jsem šťastný, že jsem mohl bitvu o Prahu zažít," těší Frodla.

A zápas v Holešovicích mu sedl náramně. Sparta si s ním dvě třetiny vůbec nevěděla rady, vytasil řadu parádních zákroků, hlavně proti Saponarimu nebo Říčkovi. Dohromady mu statistici napočítali 44 úspěšných zásahů! „Každý gólman, který udělá pár dobrých zákroků, se dostane do laufu. Chytal opravdu výborně," uznával Uher.

„Když toho brankář zezačátku tolik chytí, je pak v hlavě nahoře, věří si a myslí si, že nemůže dostat gól. Takových zápasů je jen pár za sezónu a tohle byl jeden z nich," uvědomuje si Frodl, který navzdory výsledkově vyrovnané bitvě se soupeřem z o patro vyšší soutěže cítil zklamání.

„Kdyby nám někdo před zápasem řekl, že se Spartou budeme hrát prodloužení, vezmeme to. O to víc mě ale teď štve, že jsme měli výhru na dosah, než kdybychom prohráli třeba 1:4," věděl Frodl.

Reklama

Související témata:
  3 : 1 Třinec - Pardubice 3 : 1 24. min Živě
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články