Hlavní obsah

Slavný klub se těší na návrat do extraligy. Splnil se nám sen, chceme se udržet, hlásí Jihlava

Jihlava

Hokejisté Dukly Jihlava se chtějí po postupu do extraligy po 12 letech nejen udržet, ale zároveň se mezi elitou zabydlet. Dvanáctinásobný mistr hrál před letošní úspěšnou baráží od roku 1999 nejvyšší soutěž jen v sezoně 2004/05.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jihlavští hokejisté (zleva) Tomáš Jiránek, Radoslav Macík, Filip Surovka a Jan Zdráhal.

Článek

"Mně osobně se postupem do extraligy splnil sen i cíl, který jsem měl dlouhou dobu. Nyní je cílem nás všech nejen extraligu zachránit, ale celý tým v soutěži etablovat tak, aby Dukla byla pravidelným účastníkem," řekl na tiskové konferenci jednatel klubu Bedřich Ščerban.

Kádr se po postupu pozměnil. Opustili jej brankáři Miroslav Svoboda (Plzeň), Lukáš Sáblík, obránci Jiří Dobrovolný (oba konec kariéry), Vlastimil Bilčík (Gdaňsk), Tomáš Kaláb (Třebíč), Jiří Říha (Mladá Bolelav), Šimon Szathmáry (Chomutov), Filip Dundáček a útočníci David Březina (oba Vsetín), Michal Důras (Štrasburk), Patrik Danišovský (OAHL Bratislava) či Aleš Jergl (Olomouc).

Do branky angažovali Nora

Do branky Dukla angažovala Nora Larse Voldena (Trenčín) a ze zámoří se vrátil Josef Kořenář (Lincoln). Posilami se stali v obraně také Nor Nicolai Bryhnisveen (Tingsryds AIF), Švéd Erik de la Rose (Storhamar), Jakub Suchánek (Motor České Budějovice) a Petr Ulrych (Kladno).

Ofenzivu vyztužili Slováci Radoslav Macík (Nitra) a Radovan Puliš (Zvolen), přišli také Michal Hlinka (Havířov), Jiří Rys (Mladá Boleslav), Jan Zdráhal (Třebíč) a Lukáš Žálčík (Prostějov).

Extraligové mužstvo se podle hlavního trenéra Petra Vlka začalo tvořit prakticky ihned po skončení baráže. Širší kádr čítá čtyři brankáře, 10 obránců a 15 útočníků, mezi kterými jsou aktuálně mimo hru zranění Adam Zeman a Puliš.

"Není tajemstvím, že ještě hledáme jednoho útočníka," uvedl Vlk. "Hledáme ale hráče, který bude souhlasit s naší filozofií, zapadne do týmu, bude pro nás přínosem a bude akceptovat naše finanční možnosti," doplnil Ščerban.

Po postupu se zvýšil rozpočet prvního týmu Dukly. "Zatímco v první lize byl rozpočet na A-tým devět milionů korun, na extraligu se ho podařilo víc než zdvojnásobit. Bude ve výši 19 miliónů korun," uvedl Ščerban.

Dukla se po letech musela rozloučit s generálním partnerem, kterým byl Pivovar Jihlava. "Nového generálního partnera nemáme," řekl Ščerban.

Obnovenou premiéru v extralize si Dukla vychutná v pátek v domácím utkání na Horáckém zimním stadionu proti Mladé Boleslavi. Už nyní prodala šestkrát více permanentních vstupenek, než tomu bylo v první lize. "Jihlava není velké město, ale kdybychom dokázali každý zápas vyprodat, bylo by to ideální. Ale pokud se nám bude držet návštěvnost v extraligovém průměru, tedy kolem 5000 až 5500 lidí, budeme spokojení," uvedl Ščerban.

Po postupu do extraligy muselo město, které je vlastníkem klubu i stadionu, provést rozsáhlou rekonstrukci. Úpravy se dočkala kabina hostů, vznikla ošetřovna, antidopingová místnost, zázemí pro média i skybox pro vedení hostujícího klubu. "Rozšířili jsme turniketový systém, jeden by za hodinu měl propustit 600 až 800 lidí. Turniketů ale bude více než loni," doplnil Ščerban.

Udrží se Jihlava po návratu v hokejové extralize?
Ne. Hned po první sezóně spadne
36,6 %
Ano. Určitě se udrží a v extralize se zabydlí
63,4 %
Celkem hlasovalo 1138 čtenářů.

Reklama

Související témata: