Hlavní obsah

Lídr Komety před začátkem extraligy: Mluvit o obhajobě je předčasné

Brno

Dlouho se rozmýšlel, ale nakonec se šestatřicetiletý Martin Erat rozhodl pomoci brněnským hokejistům při obhajobě titulu. Útočník s devíti stovkami startů v NHL dnes vstoupí do nového extraligového ročníku pouze s jedním ostrým odehraným zápasem v přípravném období.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Erat.

Článek

Kromě exhibice při rozlučce Martina Havláta jste nastoupil jen v Lize mistrů proti Kuopiu. Není to málo?

Ne, takhle to mám nastavené už spoustu let. Jsem naprosto v pohodě. Než začne jít v sezóně do tuhého, absolvuju do ledna spoustu extraligových zápasů. Do té doby mám dost času na to, abych se pořádně rozehrál.

Podstatnou část letní přípravy jste tradičně absolvoval individuálně v zámoří. Jak vypadala?

Nejčastěji jsem trénoval s kanadským bekem Chrisem Leem. Občas jsem šel na led s pár kluky z Nashvillu, kde jsem působil.

Co rozhodlo o tom, že si přidáte další extraligovou sezónu v Česku?

Důvody byly tři. Jednak se mi hodně líbí, jak šéf klubu Libor Zábranský dává v Kometě příležitost mladým talentům. Považuju to za správné a chci mu s tím pomoct. Rozhodování mi ulehčilo i to, že syn jde do školy až za rok, takže máme ještě čas na rozmyšlenou, jestli se s rodinou usadíme u nás, nebo v Americe. Kostra mistrovského mužstva navíc zůstala až na výjimky zachována, což byl pro mě další podstatný argument, abych pokračoval.

Jak je Kometa na obhajobu titulu připravená?

Já věřím, že dobře. Svědčí o tom i výhry ve skupině Ligy mistrů. Je dobře, že si zejména mladí vyzkoušeli jiný styl hokeje. Mluvit o obhajobě je ale předčasné. Naším prvotním cílem zase bude skončit po základní části extraligy do šestého místa a zajistit si přímý postup do čtvrtfinále. Pak se uvidí, co bude dál.

Která mužstva budou vašimi nejvážnějšími konkurenty?

Já bych strašně nerad jmenoval. Všichni ale asi tuší, že těch silných týmů bude zhruba šest. Někdo další možná ještě překvapí. Předpokládám, že nás i fanoušky čeká mimořádně zajímavá sezóna.

Počítáte ke spolufavoritům i Třinec, s nímž do extraligy na domácím kluzišti vstoupíte?

Zcela určitě. Oceláři mají hodně kvalitní tým. Jsem přesvědčený, že si diváci extraligovou premiéru dokonale užijí. Na úvod jsme dostali hodně atraktivního soupeře. Všichni se už na zápas těšíme. Vždyť nám konečně začíná období, kvůli kterému hokej hrajeme.

Extraligu zřejmě začnete v útočné formaci s Hruškou a Svobodou, který se vrátil z hostování v Plzni. Vyhovuje vám to?

Rozhodně. S Honzou Hruškou jsem odehrál už podstatnou část minulé sezóny, jsme na sebe zvyklí. A Tomáš Svoboda je rozený střelec. Bude na nás, abychom ho dokázali posílat do šancí.

Zkusíte odhadnout, jestli si ještě v extralize zahrajete s mladým parťákem Nečasem, kterého čeká kemp s Carolinou?

Tak to fakt netuším. Všechno bude záležet na tom, jak si v kempu povede a jaké s ním bude Carolina mít záměry.

Je pro vás tématem start na olympiádě v Koreji?

Na to teď nejsem schopný odpovědět. Podle toho, jak se mi bude v extralize dařit, bych o olympiádě začal přemýšlet až tak zhruba za dva měsíce.

A co říkáte na to, že Jaromír Jágr naznačil, že by se mohl do reprezentace vrátit?

Je to super, že největší ikona českého hokeje uvažuje o startu na olympiádě.

Vás by lákalo nastoupit v Pchjongčchangu po jeho boku?

Na to se mě musíte opravdu zeptat až někdy před Vánoci.

Jak vnímáte Jágrovo hledání nového angažmá?

Dokážu si představit, že je pro něj docela náročné nevědět na začátku září, jak se jeho kariéra bude odvíjet dál. Ale Jarda je natolik ostřílený borec, že ho to určitě moc nerozhází. Uvidíme, kde nakonec skončí, podle mého názoru patří pořád do NHL.

Vy jste v minulosti také něco podobného zažil?

Většinou jsem měl štěstí, že jsem se dohodl na novém kontraktu docela brzy. Ale i já vím, že čekání na smlouvu je pro profesionálního sportovce to nejtěžší.

Honí se vám hlavou, jestli nevstupujete do poslední sezóny v kariéře?

To ne. Takové věci budu zase řešit až po jejím skončení.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec