Hlavní obsah

Odchody opor do Chicaga? Třeba to bude zpětná vazba pro český hokej, říká chomutovský asistent

Chomutov

Na hru bez některých dosavadních opor si musí zvykat hokejisté Chomutova. Po jarním účinkování Pirátů v play off, v němž došli až do semifinále, byl o přední hráče severočeského klubu zájem, který se promítl i do jejich odchodů. Před trenéry tak stojí nový úkol vypořádat se s jejich absencemi.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Krasobruslařská vložka Alexe Rašnera před chomutovským spoluhráčem Brettem Flemmingem. Vpravo Jiří Řípa z Olomouce.

Článek

Fanoušci Chomutova už při prvním extraligovém zápase sezóny s Olomoucí (4:2) mohli jen vzpomínat na výkony Rutty, Kämpfa, Davida Kašeho, ale i Skinnera, Kudělky, Račuka a dalších nyní už bývalých borců, kteří loni hájili pirátské barvy.

„Hlavně Honza Rutta, David Kämpf a David Kaše měli svoji kvalitu, díky níž byli u historického úspěchu Chomutova v české extralize. Dostali nabídky z ciziny, přičemž Rutta s Kämpfem mají šanci hrát nejlepší soutěž na světě. Tak to je," konstatoval asistent chomutovského trenéra Jan Šťastný na téma odchodu dvou zmíněných hráčů do slavného klubu Chicago Black Hawks v zámořské NHL. David Kaše zamířil do Švédska. Jeho starší bratr a také dřívější chomutovský talent Ondřej Kaše už má za sebou dvě sezóny v zámoří.

Šťastný bere loučení hráčů, které Chomutovští hokejově vychovali, reálně. „Jestli nás to mrzí, nebo ne? To je náš úděl. Samozřejmě kluci přemýšlejí trochu jinak a chtějí se zabezpečit. Z druhé strany je jedině dobře, že je o ně zájem. Třeba to bude v budoucnu zpětná vazba pro český hokej, který potřebuje nové lídry," usoudil asistent.

Blýskla se čtvrtá řada

Úvodní kolo ovšem naznačilo, že by Piráti mohli najít postupnou náhradu za bývalé hvězdy. „Snažíme se se změnami v kádru popasovat. Proti Olomouci čtvrtá útočná formace ukázala, že se s nimi musí počítat. S touto lajnou jsme spokojeni, Roman Chlouba se blýskl dvěma góly," liboval si Šťastný.

Přitom Chloubova pozice v kádru nebyla zcela pevná. „Víceméně začínal přípravu v Kadani. Ale při zranění některých hráčů jsme ho povolali do Chomutova s tím, že mu dáme možnost zabojovat o místo," uvažoval asistent.

Piráti chtějí dál spoléhat na atributy, které je zdobily v loňské sezóně. „Proti Olomouci znovu výborně zachytal Jánko Laco. Hodláme využít jeho předností, ale zároveň pracujeme na tom, abychom si i nadále udrželi pohyb, využívali přesilovky a ubránili oslabení. První vítězství je důležité a potřebné, chceme na něj navázat i v příštím kole," dodal Šťastný.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec