Hlavní obsah

Nečekal jsem komfort, ale tohle byl šok. Olomoucká posila vzpomíná na peklo na Sibiři

Praha

Těšil se, že si po čtyřech sezónách strávených na rodném Slovensku znovu vyzkouší zahraniční angažmá, jenže když v polovině července podepsal smlouvu s Metallurgem Novokuzněck, netušil, že má před sebou nejhorší období svého života. Čtyřiadvacetiletý útočník Bruno Mráz vydržel peklo na Sibiři jen osm týdnů, ne však kvůli náročnému způsobu života. Když si proto minulý týden plácnul s extraligovou Olomoucí, bral to slovenský reprezentant jako vysvobození.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřiadvacetiletý útočník Bruno Mráz vydržel peklo na Sibiři jen osm týdnů.

Článek

„Nečekal jsem v Rusku komfort ani vřelé přivítání od domácích hokejistů, ale i tak to byl šok," ohlíží se Mráz v rozhovoru pro sport.sk za zkušeností v Novokuzněcku, který ještě v uplynulé sezóně hrál Kontinentální ligu, v té současné ale působí o patro níž ve Vyšší hokejové lize.

„Klubu chybělo základní vybavení. Byly problémy s hokejkami, dali mi o číslo větší brusle, když to moje neměli. Pásku na chrániče jsem si musel kupovat od maséra. Problémů tam bylo nepočítaně, vždyť klub mi ani nedokázal zařídit potřebné vízum. Nevěřil jsem, že se něco takového může dít na profesionální úrovni," ošívá se ještě teď forvard, který si v minulém ročníku připsal i pět startů za národní tým.

Za Metallurg nastoupil jen v přípravných zápasech, během nichž pochopil, že situace má k ideálu hodně daleko. „Asi nejvíc mě dostalo, když jednoho dne majitel klubu vyhodil kompletně celé vedení. Od prezidenta, přes trenéry, generálního manažera až po kondičního kouče. Stalo se to na turnaji v Petrohradě po prvním zápase. A to jsme ještě měli hrát tři další," krutí hlavou odchovanec bratislavského Slovanu, který poslední dvě sezóny strávil ve Zvolenu a v té minulé zaznamenal 20 gólů a 22 asistencí.

Čtyřhodinové tréninky nebyly výjimkou

V Novokuzněcku nebyly ničím výjimečným ani čtyřhodinové tréninky. „Tvrdý trénink mi nevadí, ale tohle bylo až moc," říká Mráz. Když se proto rozhodl v klubu skončit, přišlo další nemilé překvapení. „Drželi mě tam ještě dva týdny, mohl jsem chodit jen do posilovny. Bylo to divoké," pokračuje Mráz, který se v tu dobu cítil jako v domácím vězení.

„Čtrnáct dní jsem čekal na ukončení kontraktu a s tím spojené náležitosti ohledně odstupného a dalších věcí. Ale do života mi to dalo hodně," přiznává útočník, který už si v neděli odbyl premiéru za Olomouc (Hanáci doma prohráli 3:4 po prodloužení se Zlínem).

„Na českou extraligu se moc těším, je to velmi kvalitní soutěž. Působí v ní mnoho Slováků, většina z nich jsou reprezentanti. Bude náročné se v ní prosadit," uvědomuje si Mráz.

Reklama

Související témata: