Hlavní obsah

Plzeň je pro mě jako play off, tvrdí posila z NHL. Zázemí ho překvapilo

Plzeň

Přestože premiéra Jakuba Kindla v dresu plzeňských hokejistů nebyla vítězná, odehrál třicetiletý obránce téměř dvacet minut a svůj návrat na extraligový led po zámořské misi si náramně užil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Kindl během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Jaký tedy pocit máte ze zápasu v Třinci?

Čekal bych to od sebe spíš horší. Od úvodního střídání jsem se cítil hodně dobře, i když jsem hrál první zápas od konce dubna. Mělo to velký náboj, užil jsem si i dlouhou týmovou cestu autobusem do Třince.

Zápas jste hrál po půl roce. Jak často jste během té doby chodil na led?

Denně. Připravoval jsem se s kondičním trenérem a kluky, co také neměli smlouvu. Navzájem jsme se podporovali.

Na měsíčním zkušebním kontraktu jste se dohodl se Západočechy rychle?

Během dne a půl. Do poslední chvíle jsem čekal, jestli vyjde NHL. Měl jsem dost nabídek i z Evropy, ale přišlo mi nejlepší jít do Plzně. Viděl jsem letos její zápasy a líbí se mi, jak to Martin Straka sestavil. Všichni hodně bruslí, styl hry je podobný kanadskému. Plzeň je kousek od Prahy, kde jsem doma. A druhá věc je, že tady působí brácha.

Denis je o pět let mladší. Byl to váš sen zahrát si s ním v jednom mužstvu?

Vždycky jsme se míjeli. Byl jsem třináct let pryč a brácha hrál taky nějakou dobu v Kanadě juniorskou ligu. Nestává se často, že se potkají bráchové v týmu. Ale nedělal bych z toho rodinný podnik. Role jsou pro nás rozdané.

V Plzni jste sice krátce, jaké zatím máte dojmy?

Jsem překvapený, jak kvalitní zázemí má. Takové nebylo ani ve staré Joe Louis Areně v Detroitu. To jsem fakt nečekal. Pochopitelně by to bylo asi jiné, kdybych přišel do týmu, kterému by se nedařilo. Tady vidím samé pozitivní tváře. Chci odvést sto dvacet procent, abych byl pro tým přínosem a zapadl do herního plánu. Těším se i na plzeňské fanoušky, kteří jsou neskuteční. Párkrát jsem tady byl a atmosféra v aréně byla super.

Kývl jste Plzni i kvůli olympiádě? Láká vás vidina startu v Pchjongčchangu?

Ještě před pár dny jsem o tomhle vůbec nepřemýšlel. Téma olympiáda nebylo na pořadu dne. Teď budu víc na očích, takže samozřejmě ta možnost tady je. Ale teď je pro mě nejdůležitější, abych se v Plzni co nejrychleji zaklimatizoval a zapadl do mužstva.

Co na vaše rozhodnutí jít do Plzně říkala přítelkyně Aferdita?

Jsme spolu už nějakou dobu a taky pro ni to není jednoduché. Poznali jsme se v Americe a celou dobu byli tam. Plzeň je ale velké město, které leží kousek od Prahy, kde jsme autem za hodinu. Není to tedy špatné.

Vaše partnerka pochází z Černé Hory. Jak vlastně zvládá češtinu?

Rozumí, když se s někým o něčem bavím. Přece jen její jazyk je podobný češtině. Kdybychom tady zůstali delší dobu, neměla by podle mě problém i plynule mluvit.

Líbí se jí v Česku?

Ano. Pomalu se už blíží Vánoce a třeba budeme moct společně nasát vánoční atmosféru. Bude to zajímavé i pro mě. Naposledy jsem je v Česku slavil před pěti lety, kdy jsem během výluky hrál za Pardubice. S tehdejšími spoluhráči Davidem Krejčím a Alešem Hemským jsme jeli o svátcích na Staromák a dali si svařák. Bylo to super. Těším se také.

Věřil jste, že budete pokračovat v NHL. Rýsovalo se vám nějaké angažmá?

Nějaké náznaky byly, ale už se tím nezabývám. Já chtěl něco, co by dávalo smysl. Rozhodl jsem se, že počkám a uvidím. Hokejový byznys se může změnit během chvíle. Mohlo se stát, že se někdo zraní a kluby budou potřebovat hráče. Nakonec nic nedopadlo, ale život jde dál. Jsem v Plzni a pro mě je tohle angažmá jako play off. Nechám tady ten měsíc úplně všechno.

Na minulou sezónu na Floridě nemáte nejlepší vzpomínky. Odehrál jste jen 39 utkání a připsal si čtyři body.

Na začátku jsem myslel, že budu hrát. Ale hned po čtyřech dnech mě dali na waiver (listina volných hráčů) a šel jsem na farmu. Po měsíci mě zavolali zpátky, což jsem nečekal. Myslel jsem, že mě odepsali a že už se nevrátím. Psychicky mě to posunulo. Nebylo to tak, že bych na hokej kašlal, chodil se spadlou tlamou a byl uražený. Sezónu jsem si užíval. Snažil si vychutnat každou minutu na ledě nebo v posilovně. Florida byla fajnová.

I kvůli tomu, že jste si v ní zahrál s Jaromírem Jágrem?

To pro mě byla obrovská zkušenost. Je to neskutečný profesionál. Florida mu seděla. Nevidím do toho, ale hodně mě překvapilo, že si ho tam nenechali.

Trávili jste spolu čas i mimo led?

Občas jsme zašli na večeři. I v letadle jsme seděli vedle sebe, takže jsme kecali. Padaly srandičky, mám na něj samé příjemné vzpomínky.

V Panthers vám po sezóně vypršela smlouva. Měl jste šanci v organizaci pokračovat?

Možnost byla už někdy v lednu, zájem byl, ale prostě jsem se rozhodl jinak a už se k tomu nechci vracet.

Reklama

Související témata: