Hlavní obsah

Sparta odvolala trenéra! Vrací se legenda, která Pražany dovedla ke třem titulům

Praha

Mizerně rozjetou sezónu neustál, po třetí porážce v řadě byl Jiří Kalous odvolán z pozice trenéra hokejistů Sparty. Jeho nástupcem byl do konce sezóny jmenován František Výborný. Sparťanská ikona, která v minulosti dovedla Pražany ke třem mistrovským titulům v extralize, se vrací po osmi letech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

František Výborný (vpravo) se vrací na střídačku hokejistů Sparty.

Článek

Od začátku sezóny se Sparta potácela v herní i výsledkové krizi, přesto se před dvěma týdny zdálo, že po třech domácích výhrách za sebou je z nejhoršího venku. Jenže nestalo se. Následné porážky v Jihlavě, doma s Plzní a v pátek v Litvínově poslaly trápící se tým do ještě hlubšího marastu.

Právě poslední prohra 3.4 v Litvínově a pád v tabulce na desáté místo byl pro majitele klubu Petra Břízu poslední skládačku do mozaiky, že je potřeba sáhnout k zásadní změně. Jiří Kalous, jenž se týmu ujal před uplynulým ročníkem, si balí kufry. Je vůbec prvním trenérem v letošní extraligové sezóně, který předčasně skončil.

„Jirkovi Kalousovi bych chtěl poděkovat za jeho rok a půl trvající práci pro Spartu. Základní část minulé sezóny a zejména Liga mistrů, kde jsme došli až do finále, byly úspěšnými etapami minulého ročníku," řekl pro sparťanské stránky Petr Bříza, majitel a předseda představenstva klubu.

Sázka na Výborného je logická, a přesto nečekaná zároveň. Čtyřiašedesátiletý muž je uznávaným stratégem, Sparta je navíc jeho srdeční záležitostí. Vždyť na její střídačku poprvé nastoupil už v roce 1994 a s přestávkami v klubu působil dohromady deset let. Během nich mužstvo s eskem na prsou dovedl ke třem mistrovským titulům - v letech 2000, 2006 a 2007. Od té doby si Sparta na pohár nikdy nesáhla.

Výborný výzvu přijal

„Vzhledem k aktuální situaci jsme se rozhodli pro tuto změnu. Frantu Výborného znám velmi dobře ještě z dob své aktivní hráčské kariéry a jsem přesvědčen, že je to v této chvíli pro Spartu to nejlepší řešení. Proto jsem se rozhodl oslovit právě jeho a děkuju mu, že tuhle výzvu přijal," dodává Bříza.

Poslední čtyři sezóny Výborný vedl Mladou Boleslav, kterou v roce 2014 dokázal vytáhnout do extraligy a klub se pod ním usadil mezi tuzemskou širší špičkou. Po posledním ročníku ale na střídačce skončil. Psychicky ho každodenní náročná práce vyčerpávala, a tak se s Bruslařským klubem domluvil, že v něm bude pokračovat už jen jako konzultant.

Jenže tomu je teď konec. Výborný vyslyšel zoufalé volání svého milované klubu a je odhodlaný vrátit ho tam, kam by měl patřit. Smlouvu podepsal do konce sezóny.

Obnovenou premiéru na sparťanské střídačce Výborný zažije za týden v pátek na ledě brněnské Komety.

Reklama

Související témata: