Hlavní obsah

Příchod Kvapila a avizovaný odchod nechává hráče na špičkách, říká Pešán před Spartou

Liberec

V posledních dnech měl fofr. Kouč libereckých hokejsitů Filip Pešán se vrátil z Ruska z Turnaje čtyř zemí, kde s reprezentační dvacítkou obsadil třetí místo. Pak na tréninku v Liberci přivítal Marka Kvapila. A hvězdnou posilu plánuje nasadit hned do středeční extraligové bitvy s pražskou Spartou.

Foto: Vít Černý, ČTK

Trenér Liberce Filip Pešán uděluje pokyny svým svěřencům.

Článek

„Marek Kvapil je extrémně ofenzivní hráč. Je produktivní, což dokazuje už hodně let po sobě. Je to vítězný typ, má titul s Dynamem Moskva i s Kometou, bohužel pro nás... (Liberec v minulé sezóně padl ve finále právě s Kvapilovou Kometou, pozn. red.) Takové typy hráčů do kádru chci."

Marek Kvapil nehrál zápas přes měsíc a s Libercem absolvoval zatím jen dva tréninky. Nastoupí už ve středu proti Spartě?

„Ano, nastoupí. A podle toho, co mi ty dva tréninky ukázaly, si myslím, že by nám mohl hodně pomoci."

V čem nejvíce?

„Jeho úloha by samozřejmě měla být přesilovková, hodně ofenzivní."

Tým by měl naopak opustit jeden ze zkušených hráčů. Kdo to bude?

„Konkrétní jméno ještě neprozradím, ta věc ještě není hotová, ale v nejbližších dnech bude."

Mimochodem jak to vypadá s Ladislavem Šmídem, který se zranil v reprezentaci?

„Dnes je na vyšetření v Praze a uvidíme, jestli ve středu proti Spartě nastoupí."

Liberci se zatím sezóna nevyvíjí zcela podle představ, ale poslední tři zápasy vyhrál. Jak to mužstvu pomohlo?

„Měli jsme teď pár dnů volna. My jsme byli s dvacítkami, Slováci se vrací až v úterý na trénink z Německého poháru... Je to teď rozlítané, ale koncentrované. Samozřejmě příchod Marka a avizovaný odchod někoho z týmu nechává všechny na špičkách."

Když jste byl s reprezentací do dvaceti let, tým pod vedením vašeho asistenta Karla Mlejnka překvapivě postoupil do čtvrtfinále Ligy mistrů přes obhájce Frölundu. Předpokládám, že vás tím hráči hodně potěšili, je to tak?

„Moc! V tu dobu jsme zrovna měli program s dvacítkami v Rusku, takže jsem se dozvěděl výsledek až po telefonátu s majitelem klubu (Petr Syrovátko), který byl nadšený. Myslím, že vyřadit takového favorita celé soutěže je obrovský úspěch celé organizace."

Mohlo by to nastartovat vzestup i v extralize?

„Už jsem na něj čekal několik zápasů předtím. Myslím si, že to, že jsme poslední zápas ubojovali, by nás mohlo do dalších kol velmi posílit."

Poprvé po dvou úspěšných sezónách jste jako kouč a sportovní manažer zažíval nepříznivé období, jak těžké to pro vás bylo?

„Jednoznačně je lepší vyhrávat. Ale samozřejmě vím, že prohry patří k životu i k hokeji. Dělám svou práci pořád stejně a doufám, že zase naběhneme na vítěznou vlnu. Ale posledních sedm osm zápasů jsme předváděli hokej, který chceme předvádět. Jen byla otázka, jestli dáme o gól více, nebo o gól méně dostaneme. Teď se nám to třikrát povedlo, což samozřejmě neznamená, že už vyhrajeme každý zápas. Pracujeme tvrdě každý den a nyní jsme byli o gól lepší, než soupeř. Doufám, že to bude pokračovat dál."

Pojďme ještě od Liberce k reprezentaci do dvaceti let. Jak hodnotíte Turnaj čtyř zemí, na němž jste skončili třetí a který byl generálkou na mistrovství světa na přelomu roku?

„Myslím, že za výkony se stydět nemusíme. Samozřejmě výsledkově mohly zápasy dopadnout lépe, protože jsme prohráli dva zápasy ze tří, byť těsně. Umístění v první trojce je samozřejmě dobré, ale nepřeceňoval bych ho, protože to bylo tak vyrovnané, že rozdíl mezi prvním a čtvrtým nebyl žádný."

Co vám turnaj ukázal?

„Spousta hráčů se ukázala v dobrém i špatném světle. Ti, o kterých jsem byl přesvědčený, že na mistrovství nemohou jet, mi najednou v pozitivním slova smyslu zamotali hlavu. Na druhou stranu se zase ukázalo u některých, o kterých jsem si byl jistý, že na mistrovství pojedou, že to zase tak stoprocentní být nemusí. Trochu zamotanou hlavu z toho mám, ale tým bojoval, tým žil, postavil se jeden za druhého. Velmi důležitá byla výkonnost obou brankářů, máme teď o čem přemýšlet."

Reklama