Hlavní obsah

Pardubice zlomily prokletí derby, série lídra je u konce. Piráti okradli Spartu

Praha
Aktualizováno

Šest zápasů v řadě čekaly hokejisté Pardubic na výhru ve východočeském derby, dočkali se jí v nedělním 26. kole, jímž extraliga uzavřela první polovinu základní části. Hradec Králové udolali 3:2. Vedoucí Plzeň domácí porážkou 1:2 po prodloužení přišla o sérii osmi výher, Kometa zase utnula šňůru porážek, když deklasovala Litvínov 6:2. Sparta veze z Chomutova jen bod za porážku 3:4 po prodloužení, Mladá Boleslav zvítězila 4:2 v Třinci. Vítkovice slaví vítězství 3:2 nad Libercem, stejným poměrem porazila poslední Jihlava Olomouc, akorát až po prodloužení.

Foto: David Taneček, ČTK

Hráči Pardubic Petr Sýkora (vlevo) a a Rostislav Marosz se radují z gólu proti Hradci Králové.

Článek
Fotogalerie

Posledních šest východočeských derby pokaždé skončilo triumfem Hradce Králové, jenže to už neplatí, neboť v neděli Pardubice doma před vyprodanou halou (10 194 diváků) vyhrály 3:2. Mountfield sice díky dvěma gólům Dragouna dokázal srovnat z 0:2 na 2:2, na gól snajpra Petra Sýkory z 58. minuty už ale odpověď nenašel. Utkání, které přineslo několik potyček, bylo pikantní především pro útočníka Hradce Petra Koukala, jenž v minulosti dlouhá léta působil v Pardubicích, chvíli i jako kapitán. Fanoušci Dynama mu jeho letní příchod do tábora největšího rivala neodpustili, což mu dali během zápasu najevo skandováním i transparentem v kotli.

Vedoucí Plzeň doma nestačila na Zlín a po porážce 1:2 v prodloužení přišla o sérii osmi výher. Škodovka sice od 36. minuty zásluhou trefy Stacha vedla, devět minut před koncem třetí třetiny ale vyrovnal Šťastný a ve druhé minutě prodloužení dokonal obrat Ondráček. Berani tak vyhráli venku podruhé za sebou, Západočeši navzdory prohře zůstávají na čele soutěže.

Velice rázně uťala šnůru pěti zápasů bez výhry Kometa, která před vlastními příznivci deklasovala Litvínov 6:2. Brno nasázelo za první dvě třetiny pět branek (v té druhé hned čtyři) a od třetího dějství nahradil Kantora v brance Chemiků Soukup. Dvacetiletý forvard Komety Luboš Horký se blýskl brankou a dvěma asistencemi.

Chomutov po šesti porážkách zvítězil nad Spartou

Chomutov slaví po předchozích šesti prohrách vítězství, Spartu zdolal 4:3 po prodloužení, které rozhodl Vladimír Růžička mladší. Piráti se tak v tabulce posunuli na dvanácté místo, Sparta naopak klesla na osmé.

Třinec doma podlehl Mladé Boleslavi 2:4 a Středočeši vděčí za zisk tří bodů především útočníkům, kteří v minulosti působili v kádru Ocelářů. Dva góly a jednu asistenci totiž zaznamenal Jakub Klepiš, rozhodující trefu pak obstaral Jakub Orsava. Středočeši slaví třetí výhru ze čtyř zápasů pod vedením kouče Vladimíra Kýhose, který v minulé sezóně vedl právě Třinec.

Poslední Jihlava zdolala Olomouc 3:2 po prodloužení a po sérii čtyř proher se dočkala bodového zisku. Utkání rozhodl ve třetí minutě nastaveného času útočník Lukáš Anděl. Hanáci i přes porážku natáhli šňůru duelů, v nichž dokázali bodovat, na číslo sedm.

Dvakrát sice dokázali hokejisté Liberce smazat jednogólový náskok domácích Vítkovic, nakonec ale po porážce přesto odjíždějí s prázdnou. Vítězná branka Ostravanů ze 44. minuty přitom byla hodně kuriózní - brankář Will sice ujíždějícího Rostislava Olesze vychytal lapačkou, jenže obránce Bílých tygrů Derner následně upadl a svého gólmana i s pukem natlačil do branky. Vítkovice ukončily sérii tří zápasů bez výhry a radovat se tak mohl i útočník Milan Bartovič, který k Ostravanům přišel před třemi dny na hostování do poloviny ledna právě z Liberce.

Hokejová Tipsport extraliga, 26. kolo:
Třinec - Mladá Boleslav 2:4
Branky: 15. Marcinko, 31. Jank - 7. a 55. Klepiš, 9. V. Němec, 22. Orsava.
Jihlava - Olomouc 3:2 po prodloužení
Branky: 30. Dostálek, 39. Čachotský, 63. Anděl - 17. Mráz, 52. Ondrušek.
Vítkovice - Liberec 3:2
Branky: 17. D. Květoň, 27. Baranka, 44. Olesz - 18. Ordoš, 38. Jánošík.
Plzeň - Zlín 1:2 po prodloužení
Branky: 36. Stach - 51. D. Šťastný, 62. J. Ondráček.
Brno - Litvínov 6:2
Branky: 5. Horký, 23. L. Čermák, 30. Gulaši, 37. J. Hruška, 40. Zaťovič, 43. R. Zohorna - 33. Trávníček, 54. Válek.
Pardubice - Hradec 3:2
Branky: 19. Marosz, 25. Rolinek, 58. P. Sýkora - 28. a 45. Dragoun.
Chomutov - Sparta 4:3 po prodloužení
Branky: 5. Vondrka, 36. Skokan, 53. Tomica, 64. V. Růžička ml. - 39. Pech, 49. Říčka, 55. Jarůšek.

Reklama