Hlavní obsah

Salfický začal na Spartě vítězně a už bavil i diváky

PRAHA

Hokejový brankář Dušan Salfický přišel do Sparty s nelehkým úkolem nahradit modlu klubu Petra Břízu a svůj první start za mistrovský tým zvládl. Čtyřiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa pomohl pražskému týmu k výhře nad Znojmem 2:1 a po utkání poprvé potěšil fanoušky Sparty. Vyhlášený showman se divákům po skončení duelu klaněl a skočil "rybičku" směrem ke kotli nejvěrnějších fanoušků.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Radost brankáře Salfického po vítězství nad Znojmem.

Článek

"Nic jsme nepřipravovali, dlouho to bylo to 1:1. Kluci mi ale pak říkali, že jsem si z toho udělal one man show a šel skočit rybičku sám. Ptal jsem se předtím Feryho (Františka Ptáčka), a ten říkal, že se jde. Skočil jsem, otočím se, a všichni stáli. Trošičku jsem to popletl," usmíval se Salfický v rozhovoru s novináři po duelu.

Hned také stihl gestem se vztyčeným prstem značícím jedničku pozdravit i současného generálního manažera Břízu a prezidenta klubu Viliama Sivka, kteří závěrečné ovace sledovali z prostor V.I.P. Oplatil jim tak jejich gestikulaci. "Mířil také na ně. Byl jsem rád, že to vyšlo. Očekávání, jak to bude vypadat, bylo i od nich," vysvětlil Salfický.

Na fakt, že bude srovnáván se svým úspěšným předchůdcem, je připraven. "Šel jsem sem s tím, že to tak bude. Nebojím se toho. Největší však bude až po sezoně, kdy se uvidí, co jsme dosáhli. Teď není co srovnávat. Prohrajeme se mnou, on (Bříza) taky prohrával," řekl Salfický.

Nejlepší sestava 1. kola O2 extraligy podle Sport.cz:
Turek (Č. Budějovice) - Nosek (Zlín), Jiří Hanzlík (K.Vary) - Bednář (Slavia), M. Hlinka (Pardubice), Hlaváč (Sparta).

Rodák z Chrudimi si na nepřízeň fanoušků ale nemůže stěžovat. I v pražské T-Mobile Areně jeho jméno vyvolávali od samého začátku. "Atmosféra byla skvělá, to se hned lépe hraje," pochválil Salfický více než šest tisíc diváků.

Sparťané jej také přivítali sloganem, v kterém potvrzovali, že věří, že Salfický s kolegou Petrem Přikrylem dovedou Spartu také k titulu. "Nevšiml jsem si toho. Je to ale ještě daleko, i když by to bylo nádherné. Já teď koukám do Vsetína na druhý zápas. Dále se uvidí," podotkl.

Při svém návratu do české extraligy, kterou opustil v roce 2002, byl se svým výkonem celkem spokojen. I proto, že zápas s Orly označil za těžký. "Znojmo hrálo výborně a my jsme na začátku nevyužili nějaké šance, což soupeře trochu zvedlo. Já osobně jsem měl takový pomalý start, protože na mě do desáté minuty nešla střela, až pak v oslabení. Když jsem si chytil dva puky, tak ze mě spadlo takové to očekávání a byl jsem hlavou jen v zápase," uvedl Salfický.

Nervózní nebyl

Sparťanské premiéry se ale nebál. "Ani jsem nebyl nervózní. Spíše jsem čekal, jak to dopadne. Řekl jsem si, že maximálně jsem mohl prohrát. S tím jsem ale do zápasu nešel. Nechtěl jsem nic pokazit a věřil jsem si, že to bude dobré," řekl gólman.

První soutěžní zápas absolvoval v nové výstroji, kterou dostal teprve v pondělí. Problém v tom ale nebyl, protože s menšími betony chytal již v přípravě. "Jsem rád, že mi věci od Louisville přišly. Celou dobu jsem do nich bušil, abych v ní mohl nastoupit. V bauerech jsem nikdy nechytal," vysvětlil.

Nově také absolvoval závěrečné přeměřování věcí od hlavního rozhodčího. "Bylo to bez problémů. Měli speciální měrky a vše, co je potřeba, změřili. Trvalo to asi pět minut," dodal Salfický.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec