Hlavní obsah

Slavia se chce v derby proti Spartě odrazit ode dna

Hokejisté pražské Slavie se chtějí co nejdřív dostat z posledního místa extraligové tabulky, které nyní úřadujícímu vicemistrovi patří. A právě proti svému finálovému přemožiteli Spartě budou mít první šanci uniknout z nehostinné části pořadí. V úterý od 19:00 je na programu dohrávka 4. kola, která bude reprízou jarního dramatického finále.

Foto: čtk

Na Slavii je v úvodu sezóny pochmurná nálada.

Článek

Zatímco Sparta si v neděli zlepšila náladu výhrou 4:1 na ledě Zlína, slávisté naopak propadli doma se Vsetínem a prohráli 0:2. "Je možné, že se Sparta nastartovala, a teď musíme taky my. Určitě to bude dobrý zápas, musíme se zvednout," řekl slávistický trenér Vladimír Růžička v rozhovoru s novináři. "Na to, co bylo, musíme zapomenout. Nemá cenu se v tom šťourat. Hráči vědí, co udělali."

Jak dopadne hokejové derby Slavia - Sparta?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Růžička měl při pondělním dopoledním tréninku s hráči čtvrthodinový pohovor. "Nebudu vytahovat ven, co jsme probírali. Některé věci jsme si prostě museli vyříkat. Víme, že nám z této situace nikdo nepomůže a je to jen na hráčích na ledě," pokračoval kouč. Se zápasem k dobru Slavia ztrácí jen šest bodů na druhý Zlín. "Není důvod k panice. Prohráli jsme v této sezóně dvakrát v prodloužení a odehráli jsme vynikající zápas v pátek Liberci."

Finálová bolest se vrátila

Na severu Čech se stejně jako v některých předešlých zápasech vrátila slávistům finálová bolest. Rychle ztratili nadějný náskok. To je na jaře proti Spartě zřejmě stálo mistrovský titul. "Bohužel se nám to stává i letos," prohlásil kouč, který věří v obrat. "Vyhrajeme jeden, dva zápasy a budeme zpátky. Mužstvo máme kvalitní, ale musíme jít vítězství víc naproti."

Porážku se Vsetínem neřešil Růžička žádnými pokutami. "To nedělám. Řeším to normální cestou. Já hráčům věřím," navázal. Tvrdí, že není na pořadu ani otázka nějakých trejdů. "Je to věc, která není teď aktuální. Slavia ale obvykle trejdy v sezóně dělá a nějaký hráč se může vyměnit. Já nějakou představu mám, ale prozrazovat ji nebudu."

Na Spartu se chystá Slavia kompletní, chybět bude jen dlouhodobě zraněný útočník Tomica, který si v pondělí s týmem zabruslil. Do branky se vrátí po potížích s kolenem jednička Franěk.

Derby bude divácky atraktivnější

Na zápasy s Karlovými Vary, Třincem i Vsetínem nepřesáhla návštěva v Sazka Aréně hranici tří tisíc diváků, derby bude z tohoto pohledu prý jiné. "V hale pro sedmnáct tisíc lidí se před dvěma tisíci hraje špatně. Nemůžeme se dostat do tlaku. Ale naše výkony nejsou způsobené tím," dodal Růžička, jehož tým se posilňoval v kabině po tréninku karbanátky a tradičním tatarským biftekem.

Sparťané nepřikládali úternímu duelu s městským rivalem žádnou zvláštní váhu. Podle kouče Františka Výborného ale může být dost rozdílný ve srovnání s vyrovnaným finále. "Daleko větší roli než v minulé sezóně hrají přesilovky. Zápasy už nekončí rozdílem jedné branky, ale tří, čtyř. Ty přesilovky v tom dělají divy," řekl v pondělí novinářům Výborný.

Poslednímu místu Slavie nepřikládá žádnou váhu. "I kdyby jsme my byli poslední a Slavia první, nebo obráceně, je to jedno. Derby je úplně jiný, hodně podobný fotbalu," podotkl. Podle něj se navíc oba rivalové brzy dostanou zpátky na výsluní. "Je začátek soutěže, každej ten rozjezd je nějakej. Oba týmy podle mě budou patřit do horních pater, i když to bude chvilku trvat," mínil.

Finále se Výbornému připomnělo

Přesto, že je finále minulostí, na pondělním tréninku se Výbornému připomnělo. A to díky zraněným hráčům. Jan Hlaváč přišel s krunýřem na levé ruce, Martin Štrba trénink sledoval v červených kraťasech za mantinelem. Nad jeho startem visí otazník, Hlaváč si zřejmě nezahraje dost dlouho. "Má pohmožděné rameno," povzdechl si Výborný.

Na tréninku byl v pondělí se sparťany i švýcarský reprezentační útočník Adrian Wichser, ale týmu, který posílil na předloňském Spengler Cupu, při zranění důležitých forvardů určitě nepomůže. Je pod smlouvou v Curychu a v Čechách se jen zotavuje po zranění u své české přítelkyně. V brance podle všeho nastoupí znovu Salfický, který se ve Zlíně vrátil mezi tyče po dvouzápasové pauze.

Výborný byl střízlivý v odhadech, kolik přijde do hlediště Sazka Areny diváků. "Myslím si, že budou víc než dva tisíce," usmál se v narážce na stále klesající návštěvy v hokejovém chrámu, který Slavia využívá. Těžko se prý zopakuje nálada z finále. "Ta atmosféra byla úžasná, Praha si to užívala, pro hráče to byl svátek. Dokopat se k tomu takhle na začátku sezóny, to by byla paráda. Ale určitě to nebude," tušil kouč.

Úterý 26. září - dohrávka 4. kola:
19:00 Slavia Praha - Sparta Praha

Reklama

Související témata: