Hlavní obsah

Účastník sedmi hokejových MS dostal za doping trest na osm měsíců

Lausanne/Praha
Aktualizováno

Slovinský hokejový reprezentant Žiga Jeglič dostal osmiměsíční zákaz činnosti za pozitivní trest na doping během únorových olympijských her v Pchjongčchangu. Třicetiletému útočníkovi našli dopingoví komisaři v průběhu her zakázaný fenoterol, kvůli kterému musel dějiště turnaje okamžitě opustit. Výši trestu v pátek oznámil Arbitrážní soud pro sport (CAS).

Foto: Profimedia.cz

Slovinský útočník Žiga Jeglič dostal osmiměsíční trest za doping.

Článek

Jeglič byl na olympijském turnaji pozitivně testován 16. února po zápase s Ruskem a činnost mu byla o čtyři dny později zastavena. Látka fenoterol byla obsažena v léku na astma, kterou mu měl předepsat lékař slovinského národního týmu a který hráč užíval delší dobu. Přesto ho nenahlásil jako terapeutickou výjimku.

Útočník, který naposledy nastupoval za ruský Nižněkamsk své provinění proti dopingovým pravidlům uznal a nezažádal ani o kontrolní vzorek.

Mezinárodní hokejová federace požádala CAS o nižší trest pro Jegliče a arbitrážní soud uznal, že šlo o méně závažné provinění z nedbalosti. Zároveň ale podotkl, že sportovci se „nemůžou schovávat za pochybení doktorů nebo jiných členů doprovodného týmu". Lékaři podle CAS musí vědět, že inhalátor na astma obsahuje zakázané látky.

Bývalému útočníkovi bratislavského Slovanu, který startoval i na sedmi seniorských MS, běží zastavení činnosti od 20. února, po odpykání osmiměsíčního trestu se tak k hokeji bude moci vrátit v říjnu.

Reklama

Související témata: