Hlavní obsah

Slovan Bratislava už to ví: Do KHL bez peněz nelez. Slavný klub skončil poslední

Bratislava

Slovenský účastník Kontinentální hokejové ligy (KHL) Slovan Bratislava se na vlastní kůži přesvědčil, že o úspěchu v Rusku rozhodují peníze. Slovan skončil v základní části KHL na posledním místě. Slavný klub místo úspěchů sbíral porážky, ztrácel fanoušky a ještě k tomu si několikrát uřízl ostudu. A nejen kvůli debaklům. Třeba v závěru soutěže musel v jednom ze zápasů do branky útočník.

Foto: www.hcslovan.sk

Hokejisté Slovanu Bratislava utrpěli v KHL několik debaklů, třeba při utkání ve Vídni.

Článek

Bratislavané jsou přitom nejstarším klubem celé nadnárodní soutěže, ale Slovan se přesvědčil, že z tradice se v KHL žít nedá. Slovenský klub začal přípravu na ročník 2018/2019 příliš pozdě, hráči přicházeli v průběhu soutěže, trenéři nemohli pracovat na souhře jednotlivých formací a negativní výsledek se dostavil.

Na začátku sezony Slovanu ještě pomáhal nový bodovací systém, který KHL zavedla po vzoru NHL a za vítězství v řádné hrací době, v prodloužení i v nájezdech se přidělovaly dva body místo dosavadních tří. Slovan docela držel krok a bodový odstup od soupeřů nebyl nijak propastný. Pak přišly dvě kruté prohry na nulu s moskevským CSKA a Petrohradem na „domácím" ledě ve Vídni (0:9 a 0:7) a už se to vezlo. Dvě utkání KHL ve Vídni přitom měla být reklamou na KHL, ale Slovan si v Rakousku udělal jen ostudu.

Pak následovala dlouhá série porážek a Slovan se postupně propadl na poslední místo v tabulce Západní konference a poté i celé KHL. V pátek ukončil bratislavský klub svou nejhorší sezonu v nadnárodní soutěži další prohrou v Soči 0:2. Hokejisté a trenéři už asi byli rádi, že sezona končí. Hráči totiž zase nedostávali peníze, klub dluží městu za pronájem stadionu téměř milion eur a KHL mu za to od poloviny sezony zakázala podepisovat nové hráče. Klub z hlavního města Slovenska tak dohrával sezonu jen s torzem mužstva.

Situace dospěla až do tragikomických rozměrů, když potrestaný český brankář Jakub Štěpánek nemohl nastoupit k posledním dvěma utkáním a brankářskou výstroj musel v Helsinkách (1:7) navléknout útočník Casey Bailey a v Soči (0:2) obránce David Boldižár. Oba kryli záda 18letému brankáři Michalu Vojvodovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Brankář Jakub Štěpánek.

„Byla to velice špatná sezona. První dva měsíce jsme se celkem drželi, ale pak přišly ty dvě dlouhé negativní šnůry a sezonu jsme si sami pohřbili," konstatoval po posledním domácím utkání brankář Štěpánek.

Na otázku Sport.cz, co by se v klubu muselo změnit, aby mělo pokračování Slovanu v KHL smysl, český brankář řekl, že úplně všechno. „Musí se to zlepšit na všech úrovních," dodal.

Čerstvý mistr Slovenska vstoupil do KHL v ročníku 2012/2013 a po dobu svého působení v nadnárodní soutěži jen dvakrát postoupil do play off. „Tato soutěž je pro Slovan velmi těžká, protože ruské kluby mají v jednotlivých městech velmi silné sponzory. Slovan je víceméně outsider," upozornil bývalý hráč Slovanu a československý reprezentant Jozef Golonka.

Bývalého útočníka mrzí, že se nesplnily představy, že Slovan se stane zásobárnou slovenské hokejové reprezentace a odrazovým můstkem mladých Slováků do NHL.

Ze začátku byl přitom zájem o KHL v Bratislavě enormní a zápasy sledovalo pravidelně vyprodané hlediště. Jenže, který fanoušek vidí rád prohry svých oblíbenců? Když bylo porážek stále víc, počet příznivců v ochozech postupně dramaticky klesal.

Zatím není jasné, zda Slovan bude i v příštím roce hrát v KHL. A opět jsme u peněz. Pokud klub nesplatí dluhy, nenajde se silný sponzor, který by navýšil rozpočet, účast bratislavského klubu v nadnárodní soutěži je vážně ohrožena. V roce 2021 oslaví hokejový klub Slovan Bratislava sto let od založení a k blížícímu se výročí by si zasloužil sportovní úspěchy i plný stadion. V jaké soutěži to bude? To je zatím ve hvězdách.

Reklama