Hlavní obsah

Fantazie, český kapitán tým dotáhl skoro až k triumfu. Jen doteď nevím, proč přišel konec, říká

České Budějovice

Moc rád vzpomíná na působení v bývalém týmu Lev Praha hokejový útočník Jiří Novotný. I proto, že si mohl ve druhé sezoně klubu v Kontinentální lize zahrát před šesti lety o Gagarinův pohár. Přestože se nakonec radoval po dramatické sedmizápasové sérii Magnitogorsk, pro mistra světa z roku 2010 zůstává finále KHL největším úspěchem na klubové úrovni. Série začínala právě 18. dubna. Přesně před šesti lety.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Lva Praha Jiří Novotný (vlevo) a trenér Kari Jalonen (uprostřed) na archivním snímku oslavují vítězství a postup do finále KHL.

Článek

Šestatřicetiletý rodák z Pelhřimova byl v týmu během obou sezon, které pražský klub v soutěži odehrál, dokonce zastával roli kapitána. "Už je to nějaký ten pátek, ale já to mám uložené v hlavě jako nejkrásnější dobu za těch devět let, co jsem v KHL působil. Hlavně pak ten druhý rok ve Lvu, to byly nejhezčí chvíle, jaké jsem tam prožil, samozřejmě až na tu prohru v rozhodujícím sedmém utkání," řekl Novotný, který v minulé sezoně působil ve švýcarském klubu Ambri-Piotta.

Jeho tehdejší pražský tým mnohé zaskočil a vydobyl si respekt a uznání. Po třetím místě v Západní konferenci po základní části vyřadili Pražané jasně Záhřeb, poté Doněck i rozjetou Jaroslavl. "Být druhým rokem v KHL a hrát finále, to bylo něco... Je třeba ale také říct, že jsme měli vážně super partu: kluci z českýho, finskýho i švédskýho nároďáku, Justin Azevedo a další Kanaďani, na to také moc rád vzpomínám," uvedl Novotný.

Přiznal také, že s odstupem času ještě o něco víc zesílily pocity zklamání, že se Lvům nepodařilo vystoupat až na úplný vrchol. "Určitě to tak je. Člověk hraje těch více než šedesát zápasů, aby se do toho finále dostal, tak samozřejmě moc touží vyhrát, ale nedá se nic dělat, tak to prostě dopadlo a už to nelze změnit," konstatoval Novotný,

Přesto i po šesti letech zůstalo stříbro v KHL nejlepším výsledkem ostříleného centra na klubové úrovni. "Zažil jsem toho s hokejem docela dost, zkusil jsem si NHL, ale tak daleko jsem se s klubem nikdy nedostal. Většinou jsem jinak s mými kluby končil na začátku play off, i když s Buffalem jsme se v sezoně 2005/06 dostali do finále konference."

Úchvatnou a dramatickou finálovou bitvu rozhodl až sedmý zápas, v němž "Magnitka" využila domácí prostředí a vyhrála 7:4. Pražané ale v sérii vedli 1:0 a 2:1 na zápasy. Čtvrtý duel hráli navíc doma před vyprodaným hledištěm O2 areny a vedli v něm 2:1 a 3:2, ale prohráli 3:5.

"Je pravda, že tam to bylo hodně důležitý. To byla v té vyrovnané sérii naše velká šance. Být to tehdy 3:1 na zápasy, asi by to bylo jiné. Jenže to jsou všechno jenom spekulace a kdyby. Každopádně jsme si to moc užívali. I s ohledem na to, že první rok chodilo málo lidí, ale postupem času jsme se i my zlepšovali a přibývalo i lidí. No a pak ty zápasy ve vyprodané O2 areně, to byla paráda," připomněl Novotný.

Členy týmu tehdy hodně mrzelo, že už nedostali další příležitost k tomu, aby udělali i poslední krůček ke Gagarinovu poháru. "Finančně jsme byli skvěle podporovaní. A určitě jsme se sami divili tomu, že když jsme byli ve finále, tak vše najednou končí, ale asi to tak prostě mělo být. Slyšel jsem snad tři verze, proč k tomu došlo, ale která je pravdivá, těžko říct, to vědí jen ti, co v tom byli zainteresovaní," řekl Novotný.

Slibně rozehrané finále nedotáhli
Během své krátké existence se klub s názvem Lev Praha octl na dosah zisku ceněného Gagarinova poháru za triumf v Kontinentální hokejové lize. Slibně rozehranou finálovou sérii s favorizovaným Magnitogorskem, která začala 18. dubna 2014, ale k celkovému vítězství nedotáhl a krátce poté kvůli nedostatku financí skončil.
Ve své druhé sezoně skončil Lev v konferenci třetí. V play off si postupně poradil se Záhřebem, Doněckem i Jaroslavlí a jako první neruský tým postoupil do finále soutěže. V průběhu ročníku byl hlavním trenérem jmenován Fin Kari Jalonen, dosavadní kouč Václav Sýkora se přesunul na pozici asistenta.
Úvodnímu finálovému duelu v Magnitogorsku předcházelo představení hostujícího týmu, které bylo podbarveno písní Ivana Mládka Jožin z bažin, zatímco na kostce nad ledem běžely záběry české metropole, Karla Gotta a lidí v restauračních zařízeních. Po české hymně přívětivost domácích fanoušků skončila a vyprodané hlediště hnalo na zteč svoji "Magnitku".
To nakonec nebylo nic platné, protože po gólech Ševce, Vrány a Azeveda se z výhry 3:0 radovali hosté. Vyrovnanou sérii nakonec musel rozhodnout až sedmý zápas, v němž Metallurg i díky brance Jana Kováře zvítězil 7:4 a po třech triumfech v ruské lize mohl slavit premiérový titul v KHL.
Zatímco zpočátku sázel klub hlavně na české a slovenské reprezentanty, postupem času se jeho kádr stal více kosmopolitním. Vedle Ondřeje Němce, Martina Ševce, Jakuba Nakládala, Jiřího Novotného, Jiřího Sekáče, Petra Vrány, Michala Birnera či Michala Řepíka patřili k oporám Finové Petri Vehanen, Mikko Mäenpää a Niko Kapanen, Švédové Martin Thörnberg a Patrik Zackrisson či Kanaďané Justin Azevedo a Nathan Oystrick.
Díky skvělým výkonům v play off vzbudil Lev velký zájem mezi fanoušky, takže důležité zápasy přesunul z domovské Tipsport Arény do větší O2 areny. Tu během finálové série třikrát vyprodal a s více než 17 tisíci diváků překonal návštěvnický rekord na jednom utkání KHL.
Jen pár měsíců po úspěšné sezoně se klub s ročním rozpočtem kolem 750 milionů korun dostal do problémů, neboť velcí sponzoři jako Gazprom či Škoda odmítli pokračovat v podpoře Lva. Trenér Jalonen odešel k finské reprezentaci, tým opustilo i několik opor v čele s kapitánem Novotným. Počátkem července vedení Lva oficiálně potvrdilo, že v příští sezoně nebude startovat v KHL. To byla labutí píseň klubu vlastněného Sportovním holdingem Praha.

Reklama

Související témata: