Hlavní obsah

Jágrův spoluhráč Čerepanov zemřel po zápase s Čechovem

MOSKVA

Hokejisty Avangardu Omsk a celou Kontinentální ligu zdrtila v pondělí večer zpráva o úmrtí teprve devatenáctiletého útočníka Alexeje Čerepanova. Spoluhráči Jaromíra Jágra selhalo srdce na konci poslední třetiny zápasu s Viťazem Čechov a lékaři jej už nedokázali přivést zpět k životu.

Článek

Právě mezi Jágrem a dalším českým útočníkem ve službách Avangardu Pavlem Rosou seděl Čerepanov na střídačce, když v 57. minutě upadl do bezvědomí. "Zhroutil se bezvládně směrem dozadu. Lékaři se jej snažili na místě oživit, ale neúspěšně," řekl televizní stanici ESPN kouč Omsku Wayne Fleming.

Sanitka, která bývá pravidelně přistavena u hokejových hal, už údajně byla před koncem utkání na cestě pryč a trvalo dalších 15 až 20 minut, než se podařilo Čerepanova dopravit do nemocnice. Na dotaz ESPN, zda byl přímo na stadiónu k dispozici defibrilátor, Fleming neodpověděl, neboť byl požádán týmem, aby věc dále nekomentoval. Okamžité použití defibrilátoru zachránilo život například českému obránci Detroitu Jiřímu Fischerovi, jemuž selhalo srdce v roce 2005 při utkání s Nashvillem.

Otřesený Jágr 

Podle informací ruského listu Sport Express dokázali zdravotníci na stadiónu mladého hokejistu oživit, Čerepanov ale po chvíli opět upadl do bezvědomí. Naději ruského hokeje se pak podařilo přivést k životu i lékařům v čechovské nemocnici, ale pouze na několik minut.

Ruské servery uvádějí, že Jágr byl z neštěstí značně otřesen a v slzách ještě za sanitkou volal "Probuď se, Alexeji, probuď se." Celý tým Omsku poté zrušil tiskovou konferenci a šel se pomodlit za svého spoluhráče do blízkého kostela.

Pravý křídelní hráč byl považován za jeden z největších talentů světového hokeje. Loni si jej jako 17. v pořadí prvního kola draftu vybral New York Rangers, samotný hráč ale chtěl ještě tuto sezónu strávit v domácí soutěži. Letos vybojoval bronzovou medaili s ruskou dvacítkou na MS v Pardubicích, o rok dříve byl na juniorském šampionátu vyhlášen nejlepším útočníkem.

"Jsme otřeseni touto tragickou událostí, která se Alexejovi přihodila. Za celou organizaci bych chtěl vyjádřit hlubokou soustrast jeho rodině. Alexej byl hokejista se zářivou budoucností," prohlásil prezident a generální manažer Rangers Glen Sather.

Reklama

Související témata: