Hlavní obsah

KHL: Čerepanov byl vážně nemocný a zemřel na akutní selhání srdce

MOSKVA

Spoluhráč Jaromíra Jágra z Omsku Alexej Čerepanov zemřel na akutní selhání srdce v důsledku hypertrofické kardiomyopatie, což je onemocnění, při kterém dochází ke zvětšení srdečního svalu. Vyplývá to ze závěrů komise KHL, jejíž viceprezident Vladimir Šalajev uvedl, že srdce mladého útočníka bylo o více než dvě třetiny těžší než u zdravého člověka.

Foto: www.hawk.ru

Alexej Čerepanov

Článek

Čerepanov zemřel v pondělí po kolapsu v zápase na ledě týmu Viťazu Čechov. Vedení ligy ustanovilo po náhlém úmrtí devatenáctiletého hokejisty speciální komisi pod Šalajevovým vedením, která se tragédií zabývá. Její definitivní výsledky by měly být známy nejpozději ve středu v poledne. Nyní jsou však jisté minimálně dvě věci - mladý útočník zemřel bez cizího zavinění a při zápase byla zanedbána lékařská péče.

"Komise zjistila, že v době tragédie nebyla u stadiónu Viťazu sanitka. Posouzení přímé souvislosti mezi tímto pochybením a smrtí hokejisty jsou v kompetenci orgánů činných v trestním řízení," uvedli představitelé KHL v tiskovém prohlášení.

Šalajev serveru strana.ru řekl, že už má v rukou oficiální zprávu, z níž vyplývá, že Čerepanov trpěl nemocí dlouho. "Ta choroba u něj nepropukla v průběhu utkání nebo třeba před rokem, ale mnohem dříve. Posuďte sami: Srdce člověka v jeho věku by mělo vážit asi 290 gramů, zatímco Alexejovo srdce mělo 495 gramů," uvedl Šalajev.

Představitel KHL nechápe, jak mohli lékaři dát Čerepanovovi povolení hrát hokej. "Vůbec neměl hrát a měli mu přiznat invaliditu. Místo toho doktoři řeknou, že je zdravý! Budeme zjišťovat, kdo zanedbal své povinnosti," dodal Šalajev.

Tragédií se tak vedle jeho komise začalo zabývat i čechovské státní zastupitelství.

Reklama

Související témata: