Hlavní obsah

Gólman měsíce v KHL Prusek slavil Vánoce piknikem v lese

RIGA/OSTRAVA

Oslnivý i netradiční konec minulého roku prožil český hokejový gólman Martin Prusek. Třiatřicetiletý brankář Dynama Riga si výtečnými výkony vysloužil ocenění pro nejlepšího gólmana Kontinentální hokejové ligy za měsíc prosinec, který se spoluhráči a jejich rodinami zakončil na klubovém pikniku v jednom z lesů na periferii lotyšské metropole.

Foto: www.khl.ru

Martin Prusek v dresu Dynama Riga

Článek

Party hokejistů a fanoušků uprostřed lesa je v Rize údajně tradičním vánočním zvykem. Prusek ho zažil poprvé. "Nikdy jsem se s tím nesetkal, ale bylo to fajn. Hlavně pro děti. Každý z hráčů přinesl nějaké jídlo nebo maso, které se pak opéká na ohni. Nakonec přijel Santa Claus na saních a rozdal dárky. Bylo to takový příjemný podvečer v zasněženém lese," řekl v pátek Prusek.

Příjemné chvíle zažívá i na ledě. Vítkovický gólman, který do Rigy přišel před dvěma měsíci na hostování do konce sezóny, je pilířem současných úspěchů jediného lotyšského klubu v KHL. Ke dvěma čistým kontům z předešlého krátkého působení ve Spartaku Moskva přidal v Rize už dalších pět: vychytal dokonce i Jágrův Omsk nebo silnou Kazaň.

"Víc než ty nuly mě těší, že vyhráváme a hrajeme dobře," podotkl Prusek. Hlavní díl svých individuálních úspěchů skromně připisuje spoluhráčům. "Musím pochválit hlavně kluky. Postupem času se v mužstvu vytvořila dobrá pohoda a my jsme začali hrát dobře v obraně. Nebyly dorážky z předbrankového prostoru, což je důležité. Kluci to dobře pokrývají," řekl Prusek.

Spoluhráče nemusel přeškolovat

Dynamo se momentálně unáší na vlně vítězství, vyhrálo už šestkrát po sobě. Prusek přitom do Rigy odcházel smířen s tím, že jeho celek vyznává především ofenzivu. "Určitě jsem nikoho nemusel přeškolovat," usmál se gólman. "Naopak musím uznat, že celé mužstvo hraje dozadu velmi zodpovědně. Navíc hráči vidí, že to funguje, a že se tak dá vyhrávat."

Sedm vychytaných nul udělalo z českého gólmana lídra statistik v celé soutěži. I proto ho zástupci KHL vyhlásili nejlepším brankářem prosince. "Je to příjemné, každé ocenění udělá člověku radost. Ale jak říkám, hlavní je, že jsme v prosinci uhráli hodně bodů a posunuli jsme se nahoru," dodal Prusek.

Reklama