Hlavní obsah

Fanoušci Jokeritu ohlásili bojkot kvůli zápasu v Minsku

Helsinki/Praha

Fanklub Jokeritu Helsinky ohlásil bojkot domácích zápasů klubu, pokud dnes hokejisté odehrají svůj zahajovací duel sezony KHL na ledě Dinama Minsk. Podle fanouškovské skupiny tím finský tým legitimizuje režim autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, od jehož srpnového znovuzvolení už měsíc v zemi trvají masové protesty a stávky, na které pořádkové jednotky reagují násilím a zatýkáním.

Foto: Sport.cz

Hokejisté Jokeritu. Archivní foto.

Článek

Fanklub Jokeritu chce ohlášeným bojkotem rovněž projevit solidaritu se svými kolegy z Minsku, kteří také nehodlají svůj klub podporovat. Reagovali tak na fakt, že představitelé Dinama v médiích vyslovili podporu Lukašenkovi.

Generální manažer Jokeritu Jari Kurri po kritice uvedl, že se klub snažil zápas odložit, ale běloruský klub byl proti. "Výjimečně jsme se rozhodli, že poletíme do Minsku v den zápasu, odehrajeme ho a pak hned poletíme domů. Doufáme, že Bělorusko svou politickou situaci vyřeší poklidnou cestou," řekl bývalý slavný útočník.

Minsk má příští rok hostit společně s Rigou hokejové mistrovství světa. Lotyšský premiér se už vyjádřil, že si organizování šampionátu s Běloruskem nedokáže představit, na což Bělorusové reagovali prohlášením, že zvládnou MS uspořádat sami. Mezinárodní hokejová federace IIHF uvedla, že situaci v Bělorusku sleduje, ale měnit organizátory turnaje nemá v plánu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články