Hlavní obsah

Červenka může zůstat v Omsku a KHL, ale záleží také na Jágrovi

Byl rád, že seděl a těšil se na pár hodin klidu. Bez letadla, hokeje, zájmu okolí. V neděli přiletěl nejlepší střelec Kontinentální ligy domů. Zítra se bude Roman Červenka, druhý nejproduktivnější hráč ruské soutěže, hlásit na reprezentačním srazu. Ve středu odlet do Stockholmu, ve čtvrtek začínají Švédské hry. "Je toho dost," přiznává pětadvacetiletá hvězda Avangardu Omsk.

Foto: Petr Horník, Právo

Český hokejista Roman Červenka

Článek

Poslední dny toho máte dost, že? Dva zápasy v Chabarovsku, který je na Dálném východě, v sobotu v Petrohradu Utkání hvězd, v neděli návštěva vaší hokejové školy, v pondělí setkání s médii, v úterý sraz národního týmu a následně zápasy na Švédských hrách. Nebudu lhát, bylo toho dost, létání taky. Posledních pár dní nevím, co je za den. Je toho hodně, ale to k tomu patří. Dneska odpoledne si snad odpočinu, zítra je už sraz nároďáku.

Jak se snažíte odpočívat? Když je chvilka, tak mi dá nejvíce spánek, ale ty časové posuny... Chabarovsk je devět hodin, teď jsem se vrátil, to je zase devět zpátky. V Omsku jsem se ještě otočil pro nějaké věci a zpátky na letiště. Když to jde, snažím usnout, ale teď jsem v Čechách, tak navštívím rodinu. Věřím, že i to mě nabije, abych měl zase chuť na trénink.

V létě jste odešel do Omsku hrát KHL, jak hodnotíte půlroční působení? Jsem spokojený, s týmem i se sebou. Nic mě negativně nepřekvapilo. Když jsem tam jel, tak jsem byl v očekáváních, ale doteď nebyl problém.

Jste třeba překvapený z toho, že můžete vyhrát nejlepšího střelce celé soutěže? Možná trochu jo, úplně se za střelce nepovažuji, ale jsem rád, že mi to tam celý rok padá. Mám výborné spoluhráče, daří se týmu a trenér nám věří a chce, abych rozhodoval zápasy.

Proběhla ze strany klubu nějaká jednání ohledně dalšího kontraktu v Omsku? Nic konkrétního, ale mluvil jsem s manažerem.

Šlo o prodloužení dvouleté smlouvy, vylepšení podmínek? Něco na ten způsob. Mám platnou smlouvu, možná nebude nic potřeba dělat.

Proč? Těch variant je víc. Budu se rozhodovat po sezóně, záleží, jestli zůstane v Omsku Jarda (Jágr), teď nám to šlape. Ten půlrok vedle něho mi strašně dal. Můžu ho vidět každý den, trávit s ním čas. Pokud by on zůstal příští rok v Omsku, tak je možný.... nechci předbíhat.

Roman Červenka (vpravo) na střídačce národního týmu s Jaromírem Jágrem.foto: Reuters/Petr Josek

Bylo by pro vás lehčí rozhodování, kdyby Jágr pokračoval na Sibiři? Samozřejmě. Jsem v pohodě, i psychicky, že tam je taková ikona, to mně od začátku pomohlo. Uvědomuju si, že jsem říkal, že chci do Ameriky, co pro mě znamená NHL, ale poté jsem se rozhodl pro Rusko. Znovu už nic takového říkat nebudu.

Víte co má plánu Jaromír Jágr? Že bude hrát do padesáti, to mi říká (smích).

V Omsku? To nevím.

Co tedy vy a NHL? To je můj sen, je to nejlepší liga, i když ruská liga mě překvapila, je tam hodně kvalitních hráčů. Hřiště tam jsou širší a dva tři metry dělají strašně moc, hokej je jiný.

Máte klub, do kterého byste rád zamířil? Tak to nesleduji, musel bych cítit, že mě chtějí, ale to mi momentálně v NHL asi nikdo neslíbí. Zatím to nemá cenu řešit, žádné náznaky jsem nezaznamenal.

V Rusku se vám daří, máte formu, vydrží až do mistrovství světa? Doufám, cítím se celý rok dobře. Občas nevyjde zápas, ale to je normální, jinak se držím, udělám pro to vše.

A co vůbec vaše ruština? Všechno si zařídím. Zlepšuje se, když jsem přijel, tak to bylo hodně špatný, teď už se nějak domluvím, ale nečtu, neumím azbuku. Rozhovorům se snažím vyhýbat, dělal jsem asi dva, ale na kameru ne. Možná bych to zvládnul, ale nerad bych, aby se to objevilo v televizi a smála se mi celá kabina.

Reklama