Hlavní obsah

Češi v KHL jsou opatrní: V Rusku do novin radši nemluvíme

PRAHA

Přijdou do kabiny, spoluhráči ztichnou a divně se po nich dívají. Řada českých hokejistů i trenérů udělala při angažmá v Kontinentální lize nedobrou zkušenost s ruskými médii. I těmi, které si říkají seriózní.

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Kašpar své prohlášení ohledně Jágrova proslovu v kabině upřesnil, ruští novináři si vymýšleli.

Článek

Jaromír Jágr už si zvyknul a mávnul by nad tím asi rukou, ale jsou hráči, kterým to jedno není. „Nechci české žurnalisty moc chválit, ale považuju je za serióznější. V Rusku si novináři píšou, co chtějí,“ tvrdí Jan Marek z Atlantu Mytišči. Ještě když působil v CSKA Moskva, přišel za ním americký útočník Yan Stastny a zeptal se, zda to myslel vážně. „Někde vyšla moje údajná slova, že Stastny na to nemá a u nás by nemohl hrát ani druhou ligu. Všechno to byl absolutní výmysl. Já vůbec s nikým nemluvil,“ zapřísahal se Marek.

Respektovaného kouče Vladimíra Vůjtka zase oslovili dva neznámí novináři a chvíli si s ním nezávazně povídali. Druhý den se Vůjtek mohl dočíst, že hází špínu na klub z Petrohradu, jenž má v sestavě tolik hvězd, že se všechny nedostanou na led a jsou z toho nervózní. „To bych si nedovolil, je to absolutně nekolegiální. Ti lidé mi podstrčili svoje vlastní výroky,“ ohrazoval se trenér Jaroslavle prostřednictvím serveru hokej.cz.

I Lukáš Kašpar ví, že v Rusku se vyplatí řídit se oblíbeným pořekadlem Patrika Eliáše: Mlčeti zlato, držeti pusu diamant. Ve Sport Expressu vyšla košatá báchorka, kterak Jágr na MS v Německu po porážce s Norskem namotivoval zkroušené spoluhráče až ke zlatu: „Jarda pronesl velká slova, ve správném okamžiku si všiml, že by byla dobrá bouřka ve stylu 'zemřít za Česko',“ zíral Kašpar na absurdní článek. „Povídání pro noviny proběhlo, ale o něčem úplně jiném. Kdo mě zná, tak se tomu spíš zasmál, ale mě ten článek vůbec nepotěšil. Absolutní výmysl,“ tvrdil pro Sport.cz střelec z kazašské Astany.

Poučený Marek už se ruským žurnalistům raději vyhýbá. „Ruským novinářům záleží jen na jménu. Třeba Jašin může hrát jakkoli špatně a pořád to pro ně bude hvězda. A ty ostatní hned natřou. Mně už se v Rusku nechce s médii vůbec komunikovat,“ tvrdí Marek.

Věty, které nikdy nezazněly:
„V Česku by Stastny nemohl hrát ani druhou ligu.“ Jan Marek se měl slovně otřít o amerického spoluhráče v CSKA Moskva.
„Víte, kolik peněz jsem v kariéře vydělal? Pokud si chcete taky vydělat, musíte začít hrát jinak. Jen tak můžete získat vysoké kontrakty.“ Smyšlené vyjádření Lukáše Kašpara ohledně Jágrova proslovu na MS v Německu.
„Přivedli Nabokova a ještě mu dali čtyřletou smlouvu. Chytal špatně a dál dostával důvěru.“ Kouč Jaroslavle Vladimír Vůjtek st. se do přestupové politiky Petrohradu nenavážel.

Reklama

Související témata: