Hlavní obsah

Do konce března se rozhodnu, jestli budu chytat i příští rok, říká Hašek

MOSKVA/PRAHA

To nečekal. Skoro dvacet let Dominik Hašek nezažil, aby jeho tým v play off nevyhrál v sérii ani jeden zápas. Konec sezóny přišel dřív, než si 46letý gólman Spartaku Moskva připouštěl. Navíc ze svých výkonů proti Petrohradu neměla brankářská legenda moc dobrý pocit a případná účast na mistrovství světa na Slovensku se zdá být víc než nepravděpodobná.

Foto: www.khl.ru

Český gólman Dominik Hašek v brance Spartaku Moskva

Článek

Už vás vyřazení trochu přebolelo? Přece jen prohrát sérii 0:4 na zápasy, to se vám v play off dlouho nestalo.

Od víkendu už tam je nějakej posun. Přebolívá to. Člověk se i zasměje… Teda ne tomu vyřazení! Ale vzpomněl jsem si, že v roce 1992 jsme s Chicagem prohráli finále Stanley Cupu 0:4 s Pittsburghem. Tehdy jsem sice v play off moc nechytal, ale výsledek byl stejný jako teď. 

Petrohrad byl sice favoritem, ale potrápit jste ho určitě chtěli víc.

Vždycky si říkám, co mohlo být lepší. Asi to rozhodly první dva zápasy, kdy jsme se dokázali dostat zpět do hry, ale prohráli jsme to v prodloužení. To nás poznamenalo. Bojovali jsmeaž do konce, ale oni tam měli talentovanější, šikovnější hráče.

Loni jste oslavoval pardubický titul společně s koučem Václavem Sýkorou, tentokrát jste mu v Rusku gratuloval k postupu…

To je osud. Já trenérovi popřál ‚good luck‘. Po zápase jsem prohodil jen pár slov s Petrem Čajánkem, moc do řeči mi stejně nebylo.

Jak jste byl spokojený se svými výkony?

(odmlčí se). No, nebyl. Připadalo mi to takový divný. Moc jsem chtěl, ale nemohl jsem se do toho dostat. Ne, že by mi byla v brance zima, ale já se pořádně ani nezpotil. Oni nás nedostali pod tlak, v rozhodující chvíli ovšem uměli udeřit, dvě šance za třetinu a byly z toho góly. Bohužel.

Volal jste si s vaším osobním koučem Brukem, v čem byla potíž?

Mluvili jsme spolu, ale tohle jsme neřešili. S tím se prostě nedalo nic dělat. To bylo dáno tím, jak se ty zápasy vyvíjely.

Před rokem bylo finále mezi Pardubicemi a Vítkovicemi vnímáno jako generační souboj gólmanů. Připomněl jste si to, když jste se teď v play off znovu utkal s Jakubem Štěpánkem?

Bylo docela zajímavý, že v KHL se proti sobě postavili dva gólmani z Česka. Ale celkově si myslím, že ani jednomu z nás ta série zrovna nevyšla. Nechci Kubu moc hodnotit, to musí udělat on sám, ale pokud chce Petrohrad někam postoupit, tak musí chytat nejlíp, jak dokáže.

Stihli jste se spoluhráči sezónu trochu zapít?

Samozřejmě, to musí být. Zašli jsme na večeři, s některými kluky jsem se viděl i další den…

Kdy přiletíte domů?

Vracím se tenhle týden, ale za 14 dnů zase poletím do Ruska. Čekají nás ještě nějaká setkání s vedením.

Určitě teď budete promýšlet co dál. Máte nějakou hranici, do kdy se hodláte rozhodnout, zda pokračovat i v příští sezóně?

Chtěl bych mít jasno do konce března. Nezáleží ale jen na tom, co chci já. Důležitý bude zájem a taky případná nabídka. Zatím jsem s nikým o novém kontraktu nejednal.

Platí ale, že jedinou variantou je pro vás KHL a v extralize už vás neuvidíme?

Určitě. Jedině KHL.

Trenér národního týmu Alois Hadamczik je momentálně na zámořské cestě v NHL. Jste spolu v kontaktu, případně je pro vás vůbec účast na mistrovství světa ještě aktuální?

Já bych to nechtěl moc rozebírat. Kouč tam má hodně brankářů z NHL, ve hře je v ruském play-off Štěpánek, což je dobře. Takže…

Omsk loni také vypadl v prvním kole play-off a Jaromír Jágr se pak připravoval na šampionát individuálně v Rusku. Vy už se tedy nechcete udržovat v zápřahu?

Což o to, ale loni ještě byly tady v KHL jiný pravidla. Týmy, co vypadly, mohly trénovat vlastně až do konce vyřazovací části. To teď neplatí. Skončila nám sezóna a hotovo.

Reklama