Hlavní obsah

Nový kouč Omsku Čada: Červenka? V Bratislavě patřil k nejlepším

BRNO/PRAHA

Jágrova budoucnost v Omsku, to není zrovna téma, o kterém by se nový kouč hokejistů Avangardu Rostislav Čada chtěl vybavovat. „To ani není otázka pro mě,“ říká 56letý trenér, který se po dvou sezónách v Košicích přesune mnohem dál na východ.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Roman Červenka na tréninku hokejové reprezentace

Článek

Čím se teď před první ruskou štací v životě nejvíc zabýváte?

Pro mě je nejdůležitější zapracovat na jazyku. Já jsem z generace, která se rusky učila a nikdy nenaučila. Takže teď věnuji hodně času ruštině.

Učíte se pěkně sám z učebnice?

Začal jsem chodit k soukromému učiteli, ale šprtám i sám.

Dá se říct, že už jste myšlenkami na Sibiři?

Dostal jsem plán přípravy, která začne v Omsku, pokyny k soustředění v německém Füssenu, seznam přípravných zápasů. K tomu všemu se vyjadřuji a připomínkuji.

Kdy vlastně vyrážíte do Omsku?

5. července.

Avangard ulovil z New Yorku Rangers jako velkou posilu Alexandra Frolova. To už byl hráč, o kterého jste měl zájem?

To ještě ne. Samozřejmě budu rád, když ten kádr bude co nejsilnější, ale nejdůležitější stejně je, co ten tým ukáže v praxi.

Jakou jste za svou kariéru udělal zkušenost s ruskými hokejisty?

Když jsem trénoval ve Švýcarsku, tak jsem měl dva už v juniorech a ti pak v Ambri přešli do týmu dospělých. Vedl jsem i Olega Petrova (hrál mj. za Montreal - pozn.), což byl vynikající profesionál. Takže moje zkušenost je pozitivní, ale samozřejmě tým s drtivou převahou ruských hráčů, to bude úplně něco jiného.

Český hokejista Jaromír Jágrfoto: www.khl.ru

A co čeští hráči Omsku, jaký ti na vás udělali dojem při mistrovství světa? Odehráli výborný turnaj. Určitě nesouhlasím s tím, co psala některá média o Martinu Škoulovi. Z mého pohledu byl velice spolehlivý. Roman Červenka zase patřil k našim nejlepším útočníkům.

Takže v semifinále se Švédy byste ho nenechal vysedávat na střídačce?

To bylo rozhodnutí, které je plně v kompetenci trenéra Hadamczika. Mně se líbila ta Romanova třígólová odpověď v zápase s Ruskem. Byl správně nastartovaný a jeho hattrick měl pro český bronz klíčový význam.

Jágrova budoucnost v Omsku je prozatím nejasná, nejste z toho nervózní?

K této fázi roku jednání o nových smlouvách prostě patří. To je všechno, co k tomu můžu říct.

Kontaktoval jste některého českého kouče, který má zkušenosti s vedením týmu KHL, abyste získal informace o zvláštnostech trénování v Rusku? Jednoho ano, ale plánuji ještě pár setkání s hráči, co v Rusku působili, abych byl co nejvíce nachystaný.

V Rusku se o hokej zajímají politické špičky, v Omsku třeba gubernátor Poležajev. Jste připravený na nejrůznější tlaky z nejvyšších míst? To jste ve Švýcarsku nejspíš nezažil…

Já už to někde říkal, ale když jdete trénovat do cizí země, tak se zákonitě ocitáte pod tlakem. A Omsk určitě nebude výjimkou. 

Prosadili se na ruských střídačkách
Ivan Hlinka: V roce 2003 dovedl Omsk k 4. místu, na prodloužení smlouvy ale nereflektoval, stýskalo se mu po domově. „Jeho asistent Rulík tu hrál na kytaru a útočník Patera nás u toho učil pít becherovku,“ vzpomínal bývalý tiskový mluvčí Avangardu Arkadij Alexejev.
Miloš Říha: Bouřlivák, za nímž jsou výsledky. Při ukončení jeho angažmá v moskevském Spartaku hrály roli rozpory s Dominikem Haškem. Dvaapadesátiletý kouč převzal Atlant Mytišči a senzačně ho dovedl až do finále KHL. Podepsal smlouvu s Petrohradem. Spekuluje se ale, že by mohl vést národní tým Ruska či Slovenska.
Marek Sýkora: Prosadil se coby kouč Magnitogorsku. V době výluky v NHL v sezóně 2004/05 měl pod sebou tým hvězd - Malkina, Gončara, Sýkoru i Eliáše. V KHL obstál i na lavičce Jekatěrinburgu a Minsku.
Vladimír Vůjtek st: Zkušený trenér v Rusku získal velké renomé jako dvojnásobný vítěz ligy s Lokomotivem Jaroslavl. Vedl i Kazaň a Dynamo Moskva. Jeho jméno padalo také v souvislosti s angažmá u ruské reprezentace.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.