Hlavní obsah

VIDEO: Památné okamžiky Rachůnka, Marka a Vašíčka

PRAHA

Vzpomínky, už jen vzpomínky. Je těžké myslet na hokej, když tři čeští hokejisté zahynuli při letecké tragédii v Rusku. Pád letounu s týmem Jaroslavle ukončil životy a kariéry mnoha hráčům. Rachůnek, Vašíček a Marek ještě předtím bavili fanoušky.

Foto: David W Cerny, Reuters

Karel Rachůnek vyráží plexisklo s Rusem Arťuchinem

Článek

Nikdo už nezapomene na důrazného obránce Karla Rachůnka, který na posledním mistrovství světa zboural tvrzené sklo s ruským obrem Jevgenijem Arťuchinem. Rok předtím v Německu získal přezdívku, kterou mu už nikdo nevezme. „Rachna kachna, to to letělo.“ Vyrovnávací střela osm sekund před koncem základní hrací doby v semifinále se Švédskem. V tu chvíli nebylo šťastnějšího českého hráče.

Jan Marek? Vzrůstem nevelký, pravda. Ale jeho šikovné ruce několikrát dokázaly, že jsou výjimečné. Stačí vzpomenout na světový šampionát v Německu. Čtvrtfinále s Finskem a nájezdy. Kdo rozhodl? Ano, Marek. Přišlo semifinále se Švédskem a obdobná situace. Dovednostní disciplína, ve které měl poslední slovo opět Marek.

A Josef Vašíček? V NHL dosáhl na metu nejvyšší, s Carolinou vyhrál slavný Stanley Cup. A co třeba jeho vymíchání slavného gólmana Martina Brodeura? Krása. V Kontinentální lize patřil k nejproduktivnějším, vždyť vyhrál poslední kanadské bodování play-off.

To bylo, více už nepředvedou...

Reklama