Hlavní obsah

Jágr letěl v osudný den z Ruska. Jsme malí páni na tomhle světě, říká

PRAHA

Ve stejný den letěl přes Rusko. Za pár hodin se už v Česku a v bezpečí Jaromír Jágr dozvěděl o katastrofě hokejistů Jaroslavle. V přítoku řeky Volhy zemřeli i tři čeští reprezentanti, které znal, hrál s nimi. “Šel jsem si lehnout a vzbudila mě tato zpráva. Vůbec jsem nevěděl, co se děje, byl jsem v šoku, je to strašná zpráva,“ přiznal pro kladenské stránky Jágr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaromír Jágr hrál KHL poslední tři roky, teď i on ztratil tři spoluhráče z reprezentace.

Článek

Všichni se potkali v dresu, který mohou obléknout jen ti nejlepší. V barvách národního týmu nesčetněkrát spolu seděli v šatně, bavili se, smáli, chtěli vyhrát. „Je to hrozný, když vidíte, že před třemi měsíci nám kluci pomohli vyhrát medaili. Teď během vteřiny, po nějaké chybě nebo závadě je po všem, umřou. Je vidět, jak jsme malí páni na tomhle světě,“ hledal těžko slova Jágr, který poslední tři roky strávil v ruské KHL.

„Musím to zaklepat, já většinu času v letadle prospím, takže to moc nevnímám a proto mi to nijak nevadilo. Jsou ale hráči, kteří kvůli fobii z létání museli ukončit kariéru,“ rozpomněl se kladenský odchovanec, který přiznal, že letiště v Rusku se dvakrát nesnoubí s nemodernějšími technologiemi.

„Třeba v Jaroslavli to je rozjezdová dráha s budkou. Na jednu stranu mi to vyhovovalo, když jsme tam hráli, nebyly žádné kontroly a šli jsme ze silnice rovnou do letadla,“ zavzpomínal Jágr a přidal. „Z mého laického pohledu jsou tyhle dráhy krátké. Na velkém letišti může letadlo nabrat ke startu rychlost,“ řekl Jágr, hráč Philadelphie a kladenský šéf.

Jaromír Jágrfoto: Právo/Jan Handrejch

Sám toho za devětatřicet let poznal hodně, procestoval svět, slavil triumfy, musel překousnout nepřízeň. Teď je tu ale něco abnormálně výjimečného. „Pro rodiny, rodiče, děti, manželky, to je hrůza. To si ani nedokážu představit jakou bolest, jaký smutek pociťují,“ neuměl popsat Jágr současný stav.

Rachůnek, Marek, Vašíček. Tři jména, na které všichni v těchto dnech myslí. „Většina vzpomínek je z mistrovství světa a akcí, které byly společné. Zvláště na předposledním šampionátu, kde byli Honza Marek a Karel Rachůnek. Oni měli obrovskou zásluhu, že jsme vyhráli. Honza proměněnými nájezdy a Karel vyrovnávacím gólem proti Švédsku. Ale tady vidíte, že to není vůbec důležité,“ byl smutný Jágr.

Góly rozhodly, přišla sláva a opojení. Vše zasloužené. Ale mžik vše změnil, vše zhatil a člověk o pár chvil později pozná, jak je sláva pomíjivá.

Tolik svinstev je na světě 

„Je to smutné a poučné pro všechny. Jenom si vezměte, že před pár dny se mluvilo o tragédii fotbalistů, že prohráli o tři góly v Norsku. Co to je, když to srovnáte se středou. To je tragédie, věci by se měly nazývat pravým jménem. Sport je pořád jenom sport a porážka v něm není žádná tragédie, to je směšné. Nebo jak se hádají přes noviny, který trenér je dobrý nebo špatný," našel si srovnání Jágr.

"Je smutné, že my lidé se umíme dát dohromady jen, když se stane nějaká tragédie. Ať to byly záplavy, 11. září, nebo ta hrozná středa. Najednou všichni soucítíme a táhneme za jeden provaz, ale když je všechno v pořádku a nic se neděje, tak je tolik svinstev na světě,“ zakončil Jágr smutné povídání.

Reklama

Související témata: