Hlavní obsah

Jaškin králem střelců KHL. Zakončil základní část 38. gólem. Kovář vítězem v počtu vychytaných nul

Aktualizováno

Dmitrij Jaškin je jako třetí Čech nejlepším střelcem sezony Kontinentální hokejové ligy. Reprezentační útočník vstřelil v posledním duelu základní části 38. gól, kterým zpečetil vítězství Dynama Moskva 5:1 na ledě Kunlunu. Brankář Jakub Kovář z Jekatěrinburgu s osmi čistými konty ovládl statistiku golmanů.

Foto: dynamo_ru, Twitter

Dmitrij Jaškin (vlevo) se střelecky prosadil i v posledním zápase základní části.

Článek

Sedmadvacetiletý Jaškin navázal na Jana Marka, jenž byl s 35 góly nejlepším střelcem premiérové sezony KHL 2008/09, a Romana Červenku, který ovládl pořadí s 31 brankami o dva roky později. Stejně gólů jako Marek nastřílel v ročníku 2008/09 Pavel Brendl, jenž ale odehrál více zápasů než jeho krajan.

Odchovanec Vsetína Jaškin si v 59 zápasech připsal 38 branek a překonal tak nejen český rekord v soutěži, ale zaznamenal druhý nejlepší výkon v její historii. Více branek dal jen v sezoně 2016/17 Sergej Mozjakin z Magnitogorsku, který jich tehdy nastřílel 48.

Pořadí střelců vyhrál Jaškin suverénně o deset gólů před Teemu Hartikainenem z Ufy. V bodování byl omský rodák s českým pasem s 60 body čtvrtý, stejně jako v minulé sezoně vyhrál jeho centr z elitní lajny a kapitán Vadim Šipačov, jenž nasbíral 66 bodů. Loni byl Jaškin v obou statistikách druhý a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem soutěže.

Vítězem základní části a držitelem Kontinentálního poháru se stal CSKA Moskva, jenž dnes v přímém souboji nejlepších týmů konferencí porazil 1:0 Kazaň a předstihl ji o bod. V prvním kole play off se CSKA utká v moskevském derby se Spartakem. Jaškinovo Dynamo skončilo v tabulce Západní konference třetí a na úvod bojů o Gagarinův pohár ho čeká Čerepovec.

Výsledky KHL:
Magnitogorsk - Čeljabinsk 2:3 v prodl.
Jekatěrinburg - Novosibirsk 0:4
Omsk - Barys Nur-Sultan 5:2
HK Soči - Čerepovec 2:4
Jaroslavl - Ufa 4:1
Kazaň - CSKA Moskva 0:1
Kunlun Red Star - Dynamo Moskva 1:5 (Šustr 0+1 - Jaškin 1+0)
Nižněkamsk - Nižnij Novgorod 3:2 v prodl.
Petrohrad - Dinamo Minsk 4:2
Spartak Moskva - Viťaz Podolsk 3:5 (za hosty Jeřábek 0+1)
16:00 Dinamo Riga - Chabarovsk.

Reklama

Související témata: