Hlavní obsah

Rok a půl bez hokeje! Mistr světa a legenda NHL nechápe trest za porušení dopingových pravidel

Před rokem ve dvaačtyřiceti letech ukončil svou dlouhou a úspěšnou kariéru hráče, během níž s Ruskem vybojoval mimo jiné titul mistrů světa, a chtěl přesedlat na trenérskou dráhu. Dokonce už byl domluvený s Viťazem Podolsk v KHL, v němž měl působit jako asistent kouče. Jenže bývalý vynikající obránce sborné Andrej Markov může na podobné myšlenky na rok a půl zapomenout. Na tak dlouhou dobu mu totiž Ruská antidopingová agentura (RUSADA) zastavila činnost za porušení antidopingových pravidel.

Foto: Profimedia.cz

Ruští hokejisté Andrej Markov (vlevo) a Alexandr Radulov s titulem pro mistry světa ze šampionátu v roce 2008.

Článek

Co na tom, že aktivní hráčskou kariéru ukončil už loni v dubnu. Rodák z Voskresensku, jenž má na svém kontě 990 zápasů v NHL (převážně za Montreal), trestu stejně neunikl.

„Můj konec se rozšířil ve zprávách po celém světě, ale ukázalo se, že jsem o tom musel informovat oficiálním dopisem i RUSADA. Nevěděl jsem o tom, nikdo mě nevaroval. Teď nemůžu pracovat ani jako masér, nemůžu hráčům nabrousit brusle, nemůžu ani přinést vodu do kabiny," čílí se Markov v rozhovoru pro ruský kanál MATCH TV, že z jeho působení v trenérské štábu Podolsku sešlo.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Markov stíhá na ZOH 2006 v Turíně Jaromíra Jágra.

Sportovci musejí prostřednictvím svého účtu v databázovém systému ADAMS hlásit místa svého pobytu, kde je dopingoví komisaři mohou v příslušném čase zastihnout. Jakákoliv tři porušení požadavků na místa pobytu (nezastižení na nahlášeném místě pobytu, nedodání nebo dodání neúplných informací o místech pobytu) během dvanácti po sobě jdoucích měsících se považují za porušení antidopingových pravidel a povedou k sankcím.

Což je právě Markovův případ. A neznalost, že o svém konci kariéry musel národní dopingovou agenturu informovat, jej neomlouvá. Dvojnásobný šampion ruské Superligy a vítěz KHL s Kazaní však osmnáctiměsíční distanc těžce kouše.

„Vůbec jsem nevěděl, že musím dál hlásit svou polohu, když už nejsem hráčem. Proč bych to měl dělat? Během pandemie koronaviru jsme byli s rodinou u má matky ve vesnici, kde žije. Jenže dopingoví komisaři přišli ke mně domů do Moskvy, kde jsem pochopitelně nebyl," podivuje se trestu obránce, který startoval na třech ZOH, pěti MS či dvou Světových pohárech.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Markov v roce 2018 poté, co vyhrál s Kazaní KHL.

„Moji synové hrají hokej ve sportovní škole mládeže a já nevím, jestli je teď můžu trénovat. Pravděpodobně ne, to mám asi také zakázané," zoufá si Markov.

Reklama

Související témata: