Hlavní obsah

V pondělí začne KHL, nově zavítá i do Číny. Ve hře je třicet Čechů

Ještě o dva dny dříve než loni začne v pondělí 22. srpna nový ročník Kontinentální hokejové ligy, v kterém bude opět silné české zastoupení s minimálně třicítkou českých hokejistů a jedním trenérem. Soutěž se oproti minulému ročníku rozšířila z 28 na 29 klubů a nováčkem je klub Kunlun Red Star z Číny.

Foto: Sport.cz

Dres nového týmu KHL Rudá hvězda Kunlun.

Článek

Ta je tak další zemí, která soutěž se základem ruských klubů doplnila. KHL se tak dostala po Bělorusku, Lotyšsku, Kazachstánu, Slovensku, Finsku a Chorvatsku, ale i Česku, kde hrál v letech 2012 až 2014 Lev Praha, do další destinace. Jelikož Čína je účastníkem až skupiny B v druhé divizi mistrovství světa, tvoří základ kádru nově vzniklého klubu mix hráčů z Ruska, Kanady, USA, Finska, Švédska, Slovenska či Francie.

Tradičně začne KHL soubojem finalistů uplynulého ročníku Gagarinova poháru, v pondělí je tak na programu jako jediný duel obhájce triumfu Magnitogorsku s českými útočníky Janem Kovářem a Tomášem Filippim proti CSKA Moskva o takzvaný Otevírací pohár. Základní část s celkovým počtem 870 duelů vyvrcholí 18. února a do play off postoupí šestnáct klubů, po osmi z obou konferencí. Hrát se bude bez přerušení i v září, přestože se v té době uskuteční Světový pohár v Torontu.

Nejvíc Čechů ve Slovanu

Největší české zastoupení z klubů v KHL má Slovan Bratislava, který vede český trenér Miloš Říha starší. V týmu pokračují bek Tomáš Kundrátek a útočník Václav Nedorost. Dále přišli forvardi Radek Smoleňák ze Záhřebu, který se hned stal asistentem kapitána, Tomáš Kubalík z Ingolstadtu, Jakub Valský z Liberce a Lukáš Vopelka z Örebro. O smlouvu se navíc uchází na zkoušce obránce David Němeček, jenž hrál naposledy v zámořské juniorské USHL v Cedar Rapids.

Početná kolonie se vytvořila také v Čeljabinsku, odkud sice odešel forvard Martin Růžička a vrátil se do Třince, ale brankáře Pavla Francouze doplnili útočníci Jiří Novotný z Jaroslavle a z Liberce Michal Řepík s Michalem Birnerem, jehož získal Traktor na poslední chvílí v pondělí.

Trio Čechů bude působit v Záhřebu, kde prodloužil kontrakt centr Tomáš Mertl, z Örebro přišel zadák Jakub Krejčík a z Kamloops z juniorské WHL do ofenzivy Jiří Smejkal. Nové působiště si vyzkouší kanonýr Lukáš Kašpar, jenž zamířil ze Slovanu Bratislava do Dynama Moskva. Z Jekatěrinburgu se přesunul do Čerepovce gólman Jakub Kovář.

Kde bude působit Sobotka, se stále neví

V Minsku pokračuje bek Lukáš Krajíček, v Rize brankář Jakub Sedláček, ve Spartaku Moskva útočník Lukáš Radil a v Podolsku Roman Horák, jehož novým spoluhráčem se stal zadák Jakub Jeřábek z Plzně. V Jekatěrinburgu bude dál působit Petr Koukal a bude nově hrát s dalším útočníkem Janem Buchtelem ze Sparty.

V Chabarovsku zůstali bek Jan Kolář a útočník Tomáš Zohorna, v Novosibirsku má gólman Alexander Salák nového českého spoluhráče. Sibir získal ze Sparty beka Adama Poláška. V Omsku bude nadále chytat Dominik Furch, ale nejasná situace zůstává okolo působení centra Vladimíra Sobotka.

Člen nominace českého týmu pro Světový pohár v Torontu měl na konci minulé sezony problémy s vyhřezlou ploténkou a čelil při své absenci v play off i nepříjemným slovním výhružkám fanoušků. Klub jej následně nechtěl uvolnit během startu přípravy českého národního týmu před mistrovstvím světa na lékařkou prohlídku v Česku.

Kempný odešel do Chicaga, Erat do Komety

V současné době Sobotka zůstává v Česku, a přestože má ještě na rok platný kontrakt s Omskem, tak se ním nepřipravuje. Věnoval se rehabilitaci a se svými agenty řeší možnost návratu do NHL, kde patří St. Louis. Omsk už ztratil v létě jiné české opory. Zadák Michal Kempný zamířil do Chicaga a útočník Martin Erat do Komety Brno.

Kometa získala i další čtyři české hráče, kteří naposledy působili v KHL - útočníky Tomáše Vincoura z Novosiborsku, Marka Kvapila z Nižněkamsku a Martina Zaťoviče z Togliatti a beka Ondřeje Němce z Čerepovce. Do Vítkovic se vrátil z Jekatěrinburgu útočník Ondřej Roman a Robert Kousal se vydal z Novokuzněcku do Davosu.

KHL se v nadcházející sezoně musí vyrovnat s odchodem jedné z největších osobností Alexandra Radulova, který z CSKA Moskva odešel do Montrealu. Naopak velkým lákadlem pro fanoušky je návrat další ruské hvězdy Pavla Dacjuka, který z rodinných důvodů předčasně skončil v Detroitu a bude hájit barvy Petrohradu.

Přehled českých zástupců v Kontinentální hokejové lize:
Západní konference:
Bobrovova divize:
Dinamo Minsk:
Lukáš Krajíček (obránce).
Dinamo Riga:
Jakub Sedláček (brankář).
Jokerit Helsinky:
nikdo
Slovan Bratislava:
Tomáš Kundrátek (obránce)
Tomáš Kubalík
Václav Nedorost
Radek Smoleňák
Jakub Valský
Lukáš Vopelka (všichni útočníci)
Miloš Říha starší (trenér)
Medveščak Záhřeb:
Jakub Krejčík (obránce)
Tomáš Mertl
Jiří Smejkal (oba útočníci)
SKA Petrohrad:
nikdo
Spartak Moskva:
Lukáš Radil (útočník)
Tarasovova divize:
CSKA Moskva:
nikdo
Dynamo Moskva:
Lukáš Kašpar (útočník)
HK Soči:
nikdo
Lokomotiv Jaroslavl:
nikdo
Severstal Čerepovec:
Jakub Kovář (brankář)
Torpedo Nižnij Novgorod:
nikdo
Viťaz Podolsk:
Jakub Jeřábek (obránce)
Roman Horák (útočník)
Východní konference:
Charlamovova divize:
AK Bars Kazaň:
Jiří Sekáč (útočník)
Avtomobilist Jekatěrinburg:
Jan Buchtele
Petr Koukal (oba útočníci)
Lada Togliatti:
nikdo
Metallurg Magnitogorsk:
Tomáš Filippi
Jan Kovář (oba útočníci)
Neftěchimik Nižněkamsk:
nikdo
Traktor Čeljabinsk:
Pavel Francouz (brankář)
Michal Birner
Jiří Novotný
Michal Řepík (všichni útočníci)
Jurga Chanty-Mansijsk:
nikdo
Černyšenova divize:
Admiral Vladivostok:
nikdo
Amur Chabarovsk:
Jan Kolář II (obránce)
Tomáš Zohorna (útočník)
Avangard Omsk:
Dominik Furch (brankář)
Barys Astana:
nikdo
Metallurg Novokuzněck:
nikdo
Salavat Julajev Ufa:
nikdo
Sibir Novosibirsk:
Alexander Salák (brankář)
Adam Polášek (obránce)
Kunlun Red Star:
nikdo

Reklama