Hlavní obsah

Porazit suverénní Ufu bylo mimo možnosti Jihočechů

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jen největší optimisté mysleli na výhru Českých Budějovic v hokejové Lize mistrů nad ruskou Ufou, realisté spíše doufali, že se nebude opakovat debakl 1:7 z prvního vzájemného duelu. A vyjma několika okamžiků se v zápase ukázalo, kdo je na ledě pánem. Ruský mistr Jihočechy jasně přehrával a pouze jeho benevolencí a možnou únavou z dlouhé cesty skončilo utkání jen tříbrankovým rozdílem.

Článek

Ve středu měli fanoušci v budějovické Budvar Areně možnost vidět hokejovou extratřídu. Ufa patří bezesporu mezi nejlepší evropská mužstva současnosti a její hra proti domácímu týmu občas připomínala trénink "áčka" s hokejovými učedníky.

Nemusí po ledě lítat, protože o sobě perfektně vědí 

"Je to opravdu hodně kvalitní tým, všechny pětky mají výborné," uznal v rozhovoru pro Sport.cz kapitán Mountfieldu Ondřej Veselý. "Jsou na tom hodně dobře fyzicky, individuálně, technicky, bruslařsky... ,“ zasmušile vypočítával přednosti posledního soupeře jeho družiny, který si bez větších potíží vypracoval náskok a poté s přehledem kontroloval hru.

Po vedení 3:0 to vypadalo, že se hráči ruského týmu ani příliš nenadřou. Zkoušeli si různé kombinace a jejich bleskové přihrávky přiváděly domácí borce k zoufalství. "Oni hodně bruslí, když vyjíždí ze své třetiny, ale když už jsou v útočném pásmu, tak se nepřetrhnou. Jsou totiž tak silní na puku a vědí o sobě, že nemusí po ledě lítat jak blázni a stejně přitom drží puk," kroutil hlavou obránce Milan Toman.

Proč zbytečně unavovat prvního gólmana?

"Hráli jsme přesně to, co se od nás žádalo, a co jsme potřebovali. Pozítří nás čeká zápas v Moskvě a nastane další kolotoč zápasů. My nepotřebujeme vyhrávat o spoustu gólů, jde o to prostě vyhrávat," usmíval se po zápase spokojený český forvard ve službách Ufy Michal Mikeska. "Nejdůležitější pro nás bylo vítězství a tomu jsme podřídili všechno," dodal trenér Sergej Michaljev.

Kouč druhého nejlepšího týmu Kontinentální ligy dokonce pro poslední třetinu nechal odpočívat brankářskou jedničku Alexandra Jerjomenka a postavil náhradníka Tarasova. "Měli jsme náskok, který jsme potřebovali a Jerjomenko měl za sebou turnaj s nároďákem. Tak proč ho unavovat třetí třetinou, když máme v záloze stejně kvalitního gólmana," vysvětloval netradiční změnu Mikeska.

V Ufě byli vyjukaní, doma alespoň trochu drželi krok

Ze dvou zápasů s Ufou vyšly Budějovice s dvěma porážkami a skórem 1:10. Na domácím ledě alespoň občas dokázali držet se silným soupeřem krok, ale první duel v Rusku byl pro ně doslova tragický.

"V Ufě jsme byli prostě neskutečně vyjukaní. Tam to z naší strany ani nebylo o hokeji, pomalu jsme nevystřelili na bránu. Dolehlo to na nás tak, že jsme nejen dostali tolik gólů, ale ještě jich hodně viselo ve vzduchu. Díky Romanu Turkovi to pro nás dopadlo ještě „dobře“. Takže i když jsme prohráli i doma, tenhle zápas se mi hodnotí líp," dodal na závěr Toman.

Reklama

Související témata: