Hlavní obsah

O osudu hokejové Ligy mistrů se rozhodne příští týden

CURYCH

Příští týden bude jasno, zda bude v příští sezoně obnovena hokejová Liga mistrů. Zástupci osmi evropských soutěží se do čtvrtka vyjádřili k návrhu projektu Mezinárodní hokejové federace, která bude jednat o připomínkách i se svým marketingovým partnerem. O osudu mezinárodní klubové soutěže, která se hrála v sezoně 2008/09 a následně byla kvůli finanční krizi zrušena, rozhodne Rada IIHF, jež má v Curychu mítink od úterý do čtvrtka.

Foto: www.iihf.com

Logo hokejové Ligy mistrů

Článek

"Nebylo jasně řečeno 'ano', nebo 'ne'," řekl generální sekretář IIHF Horst Lichtner k vyjádření představitelů ligových soutěží z Česka, Ruska, Švédska, Finska, Švýcarska, Německa, Slovenska a Rakouska. "Odpovědi, které jsme dostali, se v zásadě staví pozitivně k obnovení (Ligy mistrů), ale žádají určité podmínky. My v naší radě a společně s marketingovým partnerem musíme pečlivě zhodnotit, zda jsme schopni se na těchto podmínkách shodnout."

Například zástupci české extraligy chtějí náhradu pro kluby za zrušené ročníky 2009/2010 a 2010/2011. Podle původní tříleté smlouvy měly dostat za účast přibližně pět milionů korun na jeden klub. V sezoně 2009/10 měly hrát soutěž Karlovy Vary a Slavia, náhradu chtějí i Pardubice a Plzeň, přestože byly na pozicích, z kterých se mělo postupovat do Ligy mistrů, téměř rok po jejím přerušení. Odůvodňují to předchozími investicemi do kádru. Slovensko zase například požaduje dva účastníky v soutěži.

Současný návrh IIHF počítá s investicí 17,6 milionu švýcarských franků na první tři roky, které by byly rozděleny na startovné, odměny, podporu nákladů na cestování a právě vyrovnání pro kluby, jichž se dotklo zrušení ročníku 2009/10 kvůli finanční krizi. Pokud se projekt opět rozběhne, začne obnovená Liga mistrů v říjnu letošního roku a Final Four play off se odehraje v únoru 2012. V plánu je v ročníku celkem 59 utkání.

Reklama