Hlavní obsah

Finsko - Česko 1:2Sedmý přípravný zápas před MS, sedmá výhra! Češi si vyšlápli na úřadující mistry světa

Aktualizováno

Sedmý přípravný zápas před MS, sedmé vítězství! A tentokrát to jednoznačně nejcennější, neboť reprezentace si na úvod Českých hokejových her v Praze vyšlápla na úřadující mistry světa Finy, které porazila 2:1. Tým Suomi přitom ještě ve 38. minutě vedl, pak ale srovnal v přesilovce Šulák a ve třetí třetině dokonal obrat Matěj Stránský. Už ve čtvrtek večer čeká svěřence trenéra Pešána druhý duel posledního turnaje Euro Hockey Tour proti Švédsku, v sobotu pak přijde generálka na MS proti Rusku, po jejímž skončení tým ihned odletí do dějiště šampionátu v Rize.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Čeští hráči se radují z gólu. Zleva autor branky Libor Šulák, Matěj Stránský, Michael Špaček, Robin Hanzl a Radan Lenc.

Článek
Fotogalerie

Národní tým vyrukoval na Finy s Willem v brance a se sedmi obránci a třinácti útočníky, do akce se dostali už i Moravčík se Smejkalem z Tappary Tampere. Mimo hru naopak zůstali zadáci Mašín, Šustr, Sklenička a forvardi Flek se Šimonem Stránským.

Tisícovka fanoušků přítomných v pražské O2 areně viděla v první třetině jednoznačnou střeleckou převahu Pešánova výběru, který vyslal na gólmana Säteriho patnáct ran, zatímco na jeho protějška Willa mířily jen čtyři pokusy. Jeden však přesto skončil gólem, když si Rindellovu střelu v 8. minutě nešťastně srazil bruslí do vlastní branky útočník Špaček.

Čechům v prvním dějství nepomohla ani 22 vteřin dlouhá dvojnásobná přesilovka, po první změně stran pak ve vyložených šancích neuspěli nekrytí Tomášek a Matěj Stránský. Na druhé straně se v polovině duelu blýskl povedeným zákrokem Will proti bekhendovému zakončení Turunena.

Ve 38. minutě měli Češi k dispozici třetí přesilovku, kterou už využili. Šulákova dělovka sice skončila na tyči, od ní se ale puk odrazil do Säteriho a následně do branky.

Ve třetí třetině Finové zvýšili svou aktivitu a Will se musel hned několikrát vyznamenat, aby udržel vyrovnaný stav. Paradoxně v době, kdy byl tým Suomi nejnebezpečnější v dosavadním průběhu šikovně tečoval ve 49. minutě Vitáskovo nahození Matěj Stránský a bylo to 2:1.

Češi pak výborně zvládli oslabení po faulu Tomáše Zohorny. Seveřané v předposlední minutě základní hrací doby odvolali Säteriho, skóre už se ale nezměnilo.

České hokejové hry v Praze, turnaj Euro Hockey Tour:
ČR - Finsko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 38. Šulák (M. Špaček), 49. M. Stránský (Vitásek, M. Špaček) - 8. Rindell (Turunen, Pakarinen). Rozhodčí: Hradil, Pražák – Lederer, Špůr (všichni ČR). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 1000 (omezený počet).
ČR: Will - Moravčík, Šulák, Ščotka, Vitásek, Jordán, D. Musil, Galvas - Blümel, T. Zohorna, H. Zohorna - Radil, R. Hanzl, Sekáč - M. Stránský, M. Špaček, Lenc - Smejkal, A. Musil, Tomášek - Červený. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Finsko: Säteri - Seppälä, Eronen, Rindell, Lindbohm, Sund, Friman, Kivistö, Nousiainen - Innala, Kontiola, Ojamäki - Turunen, Ruohomaa, Pakarinen - Savinainen, Björninen, J. Karjalainen - Hännikäinen, Mäenalanen, Anttila. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Ari-Pekka Selin.
Tabulka turnaje:
1.Rusko110006:43
2.ČR110002:13
3.Finsko100011:20
4.Švédsko100014:60
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko10730042:1927
2.ČR10402423:2714
3.Švédsko10113423:2711
4.Finsko10210717:328

Reklama

Související témata: