Hlavní obsah

Hokejového reprezentanta Smejkala zaujalo, jak nikdo z Finů neremcá

Praha

Dětský sen má nadosah. Hokejový útočník Jiří Smejkal usiluje o premiérovou účast na mistrovství světa. Čtyřiadvacetiletý hráč Tappary Tampere se k reprezentaci ale připojil až necelý týden před odletem do Rigy, takže má jen omezený čas a maximálně tři utkání na to, aby přesvědčil kouče Pešána, že ho má po Českých hrách zařadit do konečné nominace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Jiří Smejkal.

Článek

„Udělám maximum, abych se vešel na palubu charteru směr Riga. Byla by to nádhera. Když se to ale nepovede, nedá se nic dělat a svět se nezboří. Jsem nadšený, že tady vůbec mohu být a bojovat o šampionát," řekl někdejší hráč Sparty.

Smejkalovi prospělo i krátké volno po skončení klubových povinností. „Měli jsme v nohách pět zápasů v sedmi dnech, což bylo hodně náročné. Únava už byla hodně znát. Trošičku mi ale pomohlo, že v tom zvláštním utkání o ligový bronz s IFK jsem hned v osmé minutě dostal flastr do konce utkání," usmál se, i když ho vyšší osobní trest překvapil. „Nebyl to žádný děsivý zákrok, možná tak na dvě minuty za pozdní dohrání. Jenže kluk, kterého jsem trefil, špatně upadl a něco se mu stalo se zády, což mi asi přičetli k tíži," naznačil.

Rozhodnutí zkusit finské angažmá si ve všech směrech pochvaluje. „Jsem nadšený, že jsem si vybral tuhle cestu. Liga byla kvalitní v bruslení a tlaku hráče na puk, není tam čas vážně na nic. Rozhodně jsem zlepšil rychlost i své reakce na ledě. Pomohlo mi i to, že jsem viděl, jak se tam kluci o sebe starají, ta pracovitost každého je obdivuhodná," prohlásil Smejkal.

„Mentalita ve Finsku je jiná, nikdo tam neremcá, jede se na ctižádost a absolutně profesionální přístup. Každý hráč ze sebe ždíme maximum. Tohle mě zaujalo a lidsky i hokejově posunulo," uvedl. Kde ale bude hrát v příští sezoně, momentálně neví.

V Tappaře mu roční smlouva vypršela. „Už je něco rozjednaného, ale teď se chci soustředit na reprezentaci a až mi skončí sezona, tak s agentem probereme nabídky," řekl Smejkal, jenž by se chtěl prosadit i do NHL. „Něco málo se tam děje, ale jak už jsem řekl, jsme domluveni, že to budeme řešit až pak," dodal.

Reklama