Hlavní obsah

Česko - Rusko 4:0Reprezentace rozdrtila Rusy a ovládla České hry! Po Pešánově nominaci odlétá nároďák na MS do Rigy

Aktualizováno

Generálka na MS vyšla hokejové reprezentaci na výbornou. Svěřenci trenéra Filipa Pešána zvítězili na Českých hrách, závěrečném podniku seriálu Euro Hockey Tour, i ve třetím utkání, když poprvé v sezoně zdolali Rusy v pražské O2 areně jednoznačně 4:0. Domácí turnaj opanovali poprvé od roku 2018. Národní tým tak vyhrál všech devět přípravných duelů před šampionátem. Ještě v sobotu oznámí trenéři nominaci pro vrchol sezony v Rize a večer se pak nároďák letecky přesune do lotyšské metropole. Do MS vstoupí Češi v pátek 21. května zápasem právě s Rusy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sekáč se postaral o druhou branku národního týmu

Článek
Fotogalerie

Do branky se stejně jako ve čtvrtek proti Švédům postavil Šimon Hrubec, poprvé během přípravy na MS zasáhli do hry i útočníci Filip Chytil z NY Rangers a Jan Kovář ze švýcarského Zugu. Další forvardi Dominik Kubalík z Chicaga ani Jakub Vrána z Detroitu ještě nenastoupili.

První obrovskou šanci zápasu si vytvořila v deváté minutě sborná. Po chybě David Musila na útočné modré pádil zcela sám na Hrubce Burdasov, trefil ale jen horní tyčku. Od té chvíle ale Češi převzali iniciativu a v11. minutě šli do vedení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští hokejisté se radují z branky

Znovu se na sebe upozornil autor dvou gólů proti Švédsku Zadina, který po individuálním průniku z vlastního obranného pásma nachytal brankáře Fedotova. A kdyby v 17. minutě po obrovském závaru v ruském brankovišti, kdy Fedotov dlouho vůbec nevěděl, kde se nachází kotouč, procpali puk za čáru, mohl být náskok už dvoubrankový.

Sekáč zvýšil náskok

Netrvalo dlouho a Češi se další trefy dočkali. Krátce po startu druhé třetiny unikl Sekáč, a protože byl faulován, čeští sudí nařídili trestné střílení. V něm úřadující šampion KHL s Omskem uspěl se střelou nad lapačku. A když ve 32. minutě dopravil Flek puk do branky potřetí (sice bruslí, ale nešlo o úmyslné kopnutí), odvolal kouč Bragin Fedotova na střídačku a do branky šel Samonov.

Rusové sice následně přidali na tempu, Čechy ale několikrát podržel vynikající Hrubec, jenž se blýskl zejména při zakončeních Voronkova a Šalunova. Kormě gólů si tisícovka přítomných diváků v O2 areně mohla užít i bitky - na konci první části mezi Tomášem Zohornou a Karnauchovem, ve druhém dějství pak mezi Hronkem a Kameněvem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Yegor Yakovlev z Ruska, český obránce Libor Šulák a útočník Hynek Zohorna

Jakékoliv možné myšlenky sborné na možný obrat razantně utnul hned v úvodní minutě třetí třetiny Tomáš Zohorna gólem na 4:0. Ve zbytku duelu už šlo Čechům převážně o pomoc Hrubcovi k prvnímu čistému kontu v nároďáku, což se nakonec podařilo. I proto, že ruský gól kvůli kontaktu útočícího hráče s Hrubcem v brankovišti, neplatil.

A protože Rusové i kvůli neúspěšné trenérské výzvě obdrželi po faulu i druhý menší trest, dohrávali jen ve třech. Skóre už se ale neměnilo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

České hokejové hry v Praze, turnaj Euro Hockey Tour:
Česká republika - Rusko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Zadina, 21. Sekáč z trest. střílení, 32. Flek (Smejkal), 41. T. Zohorna (Šulák, Chytil). Rozhodčí: Hradil, Kika - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:8, navíc Hronek - Kameněv oba 10 min. Bez využití. Diváci: 1000 (omezený počet).
ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Hájek, Šulák, Šustr, Vitásek, Sklenička - Radil, R. Hanzl, Sekáč - Zadina, T. Zohorna, Chytil - Blümel, Jan Kovář, H. Zohorna - Flek, A. Musil, Smejkal - Červený. Trenér: Filip Pešán.
Rusko: Fedotov (32. Samonov) - Jakovlev, A. Marčenko, Dronov, Ožiganov, Pylenkov, Rafikov, Kirsanov - Voronkov, Šalunov, Okulov - Slepyšev, Grigorenko, Burdasov - K. Marčenko, Morozov, E. Galimov - Švec-Rogovoj, Kameněv, Timkin - Karnauchov,, Podkolzin. Trenér: Valerij Bragin.
Konečná tabulka Českých her:
1.ČR321009:38
2.Švédsko310119:114
3.Finsko310027:63
4.Rusko310027:123
Konečná tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko12730243:2727
2.ČR12512430:2919
3.Švédsko12214428:3215
4.Finsko12310823:3611

Info k MS v hokeji 2021:

Reklama

Související témata: