Hlavní obsah

Někteří se nestačili najíst a už jim strkali další jídlo, žasl Sekáč. Se seriály skončil a zbrojí

Riga/Praha

V osmadvaceti letech se chlubí škálou úspěchů. Dvakrát vyhrál Gagarinův pohár, na kontě má přes sto bitev v NHL a do hokejového životopisu zapsal Jiří Sekáč i 61 zápasů za národní tým. Vrcholné akce v nejcennějším dresu však zažil jen dvě; olympiádu v Pchjongčchangu a světový šampionát v Minsku. Teď vyhlíží svůj druhý start na MS.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jiří Sekáč během utkání se Švédy.

Článek

„Každej zápas v reprezentaci je ale pro mě výjimečnej. Když jsem mohl, na srazy jsem jezdil. Nadšení a chuť do utkání je stejná, ať máte odmlku kratší nebo delší," ujišťuje šikovný útočník.

Když hrál před sedmi lety poprvé a zároveň naposledy na MS, potkal se v kabině například s Jágrem, Hudlerem nebo Hertlem. „Tehdy bylo v týmu seskupení větších hvězd," připomíná ostřílený centr či křídelník.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Z Běloruska i z korejského turnaje pod pěti kruhy se vracel s prázdnou. Na třetí pokus věří v medaili, čímž by si dal i hřejivou náplast za play off KHL. Jeho Omsk v něm sice došel až na úplný vrchol, jenže Sekáč vyjma prvních šesti duelů vysedával pouze na tribuně. Během sezony ho navíc sužovaly zdravotní trable. Třeba s kotníky. „Tlačil mě jazyk v brusli, takže jsem to musel nějak obcházet, ale už jsem všechno vyřešil a potíže se mi přestaly vracet," oddechl si.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Sekáč slaví se spoluhráči gól proti Rusům na Českých hokejových hrách.

Dvoudenní karanténu na pokoji v Rize snášel dobře. I proto, že v předešlých pěti sezonách v Rusku bydlel na tripech sám. „Poslední tři týdny byly pro mě docela náročný. Oslavy s Omskem, pak jsem přijel domů z dlouhé cesty autem z Moskvy a rovnou se připojil k týmu. Sehrál jsem tři utkání a nebyl úplně v ideální zápasové kondici. Hodně se to na mě podepsalo, takže jsem teď hodně odpočíval. Vyloženě ležel v posteli, koukal na seriály a mluvil s kamarády," líčí. Se spoluhráči, kteří se na hotelu taktéž uchýlili do izolace, komunikoval přes WhatsApp. Od úterý se znovu všichni vídají a společně stravují. Porce jídel jsou prý už v normálu.

„Překvapilo nás, kolik ho na osobu před pokoje donášeli. Někteří kluci se nestačili ani najíst a už jim strkali pod nos další," říká Sekáč, jenž pomalu nasává atmosféru MS. „Je tu řada bannerů, polepené autobusy, ale turnaj asi není až tak propagovaný, jako kdyby lidi mohli do hlediště," vzpomněl zápasy bez přítomnosti diváků, které na všechny mužstva v základních skupinách čekají.

„Kdo bude na ledě živější a namotivovanější, rozhodně bude mít navrch. Tohle je u hokeje normální, ale záleží, který z týmů to tady dokáže líp," dodává.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články