Hlavní obsah

MATEMATIKA: Prohra s Dány za nulu znamená takřka jistě konec! Co posune Čechy do čtvrtfinále?

Riga

Po sobotním programu na hokejovém mistrovství světa v Rize už je zase o něco jasněji, za jakých konstelací postoupí český nároďák do čtvrtfinále, i když situace v základní skupině A je i nadále docela zamotaná. Svěřenci trenér Pešána můžou slavit postup už po pondělním zápase s Dánskem. Stejně tak ale už po jeho skončení mohou mít jistotu, že vůbec poprvé v historii nepostoupí na šampionátu do play off.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Potyčka Rickarda Rakella (vlevo) ze Švédska a Andreje Šustra. Vypadá to, že právě se Švédskem (a rovněž s Dánskem) se Češi poperou o čtvrtfinále MS.

Článek

Češi mají před svými posledními zápasy ve skupině proti Dánsku (pondělí od 15:15 SELČ) a Slovensku (úterý od 15:15) vše ve vlastních rukách. Pokud oba duely zvládnou, postup je nemine. A to s velkou pravděpodobností i v případě, že v obou utkáních uspějí až v prodloužení či nájezdech.

Za jakých okolností postoupí Češi už po zápase s Dány?

A) Pokud Švédové v neděli získají dva body proti Slovensku a Češi o den později proti Dánsku vyhrají po 60 minutách. Výběr Tre Kronor by tak měl před posledními duely o tři body méně a už by Pešánovu družinu nemohl kvůli horší bilanci vzájemných zápasů přeskočit.

B) Pokud Švédové získají se Slovenskem maximálně bod, postačí Čechům jakákoliv výhra nad Dány.

Tabulka skupiny A:
1.Rusko5400119:812
2.Slovensko5400113:1212
3.Švýcarsko5300215:149
4.Česko5210218:148
5.Dánsko6210312:138
6.Švédsko5200316:106
7.Bělorusko5101310:174
8.V. Británie6101410:254

V případě, že Švédové se Slováky neztratí ani bod a Češi porazí Dány, o (ne)postupu Pešánova týmu se rozhodne až v úterý, v závěrečný den základních skupin. Čechům by s jistotou stačily dva body proti Slovensku. Možná nakonec i jeden nebo dokonce žádný, záležet bude na dalších výsledcích skupiny A, a hlavně úterním souboji Švédů s Rusy. Výběr Tre Kronor každopádně potřebuje sbornou porazit, ideálně za tři body. Pokud Seveřané Rusy nezdolají, Čechům vstupenku do čtvrtfinále zajistí i nula v zápase se Slováky.

Pozn: Veškeré tyto varianty počítají s tím, že Švýcaři ve svých posledních dvou duelech skupiny s Běloruskem a Velkou Británií získají alespoň tři body.

Zbývá odehrát v základní skupině A:
Neděle15:15Bělorusko - Švýcarsko
Neděle19:15Švédsko - Slovensko
Pondělí15:15Česko - Dánsko
Pondělí19:15Rusko - Švédsko
Úterý11:15Švýcarsko - Velká Británie
Úterý15:15Slovensko - Česko
Úterý19:15Rusko - Bělorusko

Jenže co když Češi získají s Dány jen bod...

A) Pokud Švédové získají proti Slovensku a Rusku šest bodů, musí Češi porazit v základní hrací době Slováky. Pak by měli Češi, Slováci a Švédi 12 bodů a minitabulka sestavená ze vzájemných zápasů by Pešánově partě zajistila jedno z postupových míst do čtvrtfinále. (12 bodů by mohli mít i Švýcaři, i tak by ale Češi v minitabulce složené ze vzájemných zápasů figurovali na postupové příčce.)

B) Pokud Švédové získají proti Slovensku a Rusku pět bodů, stačí Čechům dvoubodová výhra nad Slovenskem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Češi se radují z gólu proti Švédům. Zleva Matěj Stránský, Filip Chytil, autor branky Jakub Vrána a Libor Šulák.

C) Pokud Švédové získají proti Slovensku a Rusku čtyři body a méně, musejí Češi porazit Slováky alespoň v prodloužení či nájezdech.

Pozn: Vše za předpokladu, že Švýcaři získají ve svých zápasech s Běloruskem a Velkou Británií alespoň tři body.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

A co když Češi nezískají s Dány ani bod...

V tom případě s velkou pravděpodobností skončí už ve skupině. A to za předpokladu, že Švýcaři vydolují alespoň tři body z duelů s Běloruskem a Británií. Můžou je mít ještě před pondělním českým zápasem s Dány, protože s Běloruskem hrají Švýcaři už v neděli odpoledne.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český reprezentant Lukáš Klok se raduje z branky do sítě Velké Británie v zápase MS v hokeji.

Švýcaři by tak měli 12 bodů, zatímco Češi by měli maximálně 11, stejně jako Dánové. A ve prospěch Dánů by hovořila lepší bilance vzájemných zápasů. A Pešánově družině by nepomohla ani varianta, kdyby se s Čechy a Dány dostali na 11 bodů i Švédové. Sestavovala by se minitabulka ze vzájemných zápasů, v níž by měli Dánové šest bodů a do čtvrtfinále by šli oni.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama