Hlavní obsah

Vůjtek oznámil nominaci na MS. Do Ruska nejedou Voráček a Vincour

Praha

Obránce Tomáš Voráček a útočník Tomáš Vincour jsou posledními dvěma hokejisty, které reprezentační trenér Vladimír Vůjtek vyřadil z nominace pro mistrovství světa v Rusku. Národní tým odletí do Moskvy ve středu ráno s 27 hráči - třemi brankáři, devíti beky a patnácti forvardy. Na soupisku pro šampionát se ale vejde maximálně 25 hráčů, dva si tak nezahrají. Úvodní utkání turnaje odehrají Češi v pátek od 19:15 SELČ proti domácí sborné.

Vladimír Vůjtek před odletem do Ruska vyškrtnul z nominace na MS dva hráče.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Tato rozhodnutí jsou vždycky složitá a je těžké je absolvovat. S mými asistenty jsme se ale na obou jménech shodli. Bylo to kolektivní rozhodnutí," prohlásil Vladimír Vůjtek po zápase s Kanadou na adresu vyřazeného obránce Mladé Boleslavi a útočníka Novosibirsku.

„Tomáš Voráček je sice důrazný bek, ale chybí mi u něj trochu větší herní kvalita. U Tomáše Vincoura jsme zase očekávali lepší pohyb a hlavně góly. Třeba v prosinci mu to tam v reprezentaci padalo a patřil k nejlepším hráčům. Poslední zápasy mu ale nevyšly, góly nepřicházely," vysvětloval Vůjtek svou volbu, komu udělit černého Petra.

A potvrdil, že dobrými výkony proti Kanadě si o letenku do Moskvy řekli hlavně útočníci Tomáš Zohorna a Richard Jarůšek, kteří se pohybovali na hraně nominace.

Na soupisce nechá tři volná místa

Vůjtek tedy ve středu odletí do Moskvy s 27 hráči, na soupisku jich ale může zapsat o dva méně. „Pro páteční první zápas s Ruskem zapíšeme dva brankáře, sedm obránců a třináct útočníků," prozradil trenér, že si nechá ještě tři volná místa. „Chceme si nechat nějakou rezervu a kluky budeme dopisovat postupně," prohlásil Vůjtek.

Do generálky na šampionát s Kanadou nezasáhli obránci Jan Kolář s Michalem Kempným a útočníci Roman Červenka, Jan Kovář, Lukáš Kašpar a Michal Birner. Ti všichni ale mají podle Vůjtka velkou šanci, že se na soupisce objeví hned v úvodním duelu proti Rusku.

Ve Vůjtkově výběru tak jsou tři mistři světa z roku 2010 (Roman Červenka, Lukáš Kašpar a Petr Koukal). Zkušenost se světovými šampionáty má jedenáct hráčů, zbylá šestnáctka se může v Rusku dočkat premiéry. Dvanáct nominovaných působí v Kontinentální lize, deset v domácí nejvyšší soutěži a Petr Zámorský hraje švédskou ligu. V týmu figurují čtyři posily z NHL - obránce Jordán a útočníci Pastrňák, Sekáč a Plekanec, který bude v Rusku kapitánem.

Po úvodním zápase s Rusy narazí Vůjtkův výběr v základní skupině A postupně na Lotyšsko, Švédsko, Norsko, Kazachstán, Dánsko a Švýcarsko.

Kádr české hokejové reprezentace pro MS v Rusku:
Brankáři:
Matěj Machovský (Plzeň)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
Obránci:
Milan Doudera (Třinec)
Jakub Jeřábek (Plzeň)
Adam Polášek (Sparta)
Radim Šimek (Liberec)
Michal Jordán (Carolina/NHL)
Michal Kempný (Omsk/KHL)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)
Petr Zámorský (Örebro/Švéd.)
Útočníci:
Michal Řepík
Michal Birner (oba Liberec)
Tomáš Filippi
Jan Kovář (oba Magnitogorsk/KHL)
Roman Červenka (Chomutov)
Dominik Kubalík (Plzeň)
Richard Jarůšek (Mladá Boleslav)
Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL)
Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL)
Robert Kousal (Novokuzněck/KHL)
David Pastrňák (Boston/NHL)
Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)
Jiří Sekáč (Arizona/NHL)
Martin Zaťovič (Togliatti/KHL)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Získají čeští hokejisté na MS v Rusku medaili?
Ano
33,9 %
Ne
66,1 %
Celkem hlasovalo 39376 čtenářů.

Reklama

Související témata: