Hlavní obsah

Reprezentanti poprvé vyzkoušeli moskevský led, předtím ho vysvětil pravoslavný kněz

Moskva
Aktualizováno

Byl to pro české reprezentanty dlouhý den. Už v půl osmé ráno odjíždělo na šampionát vybraných 27 hokejistů z pražského hotelu Clarion na letiště, aby nakonec pozdě večer uléhali ke své první noci v moskevském Crowne Plaza.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Na Romana Červenku (uprostřed) a Tomáše Plekance (vpravo) dohlížel na moskevském ledě trenér Vladimír Vůjtek.

Článek

Český tým měl sice původně odletět společně s Kanaďany, nakonec však obě mužstva cestovala z Prahy samostatně i s ohledem na rozdílné cílové destinace, protože obhájci zlatých medailí mířili do Petrohradu.

Čeští hráči hned během prvních hodin pobytu v dějišti MS poznali úskalí složité dopravní situace v ruské metropoli. Ač dostali už na cestu z letiště Šeremetěvo policejní doprovod, stejně se s autobusem prodírali zacpanými ulicemi. Naštěstí čtrnáctikilometrovou trasu do Ledového paláce z hotelu pak už zvládli za 28 minut. „To je na Moskvu velice slušný čas. Pokud to bude takhle probíhat, tak by mělo být všechno v pořádku. Přece jen to auto s majáčkem usnadnilo cestu," uvedl pro ČTK asistent kouče Jiří Kalous.

Dřív než čeští hokejisté večer poprvé v dějišti MS vyjeli na ledovou plochu, tak ji vysvětil místní pravoslavný kněz. „Ve všech klubech tady takové věci probíhají," prozradil útočník Jan Kovář, který působí už tři roky v Magnitogorsku.

Problémy nevidím, říká Jordán

Led ale nebyl podle vyjádření Michala Jordána pro ČTK úplně ideální. „Není perfektní, je tam hodně sněhu. Puk se pak hodně zastavuje, poskakuje, ale doufám, že se to zlepší, a když ne, tak to bude pro všechny stejné," uvedl Jordán, ale první dojmy z dějiště má dobré. „Jen to cestování bylo trochu náročnější. Zimák i hotel jsou pěkné, jídlo, co jsme měli k obědu, bylo dobré. Já problémy nevidím," dodal Jordán.

„Rusové žijí hokejem, to je tady vidět na každém kroku," vykládal trenér Vladimír Vůjtek, jenž tréninkovou sestavou naznačil, že za stabilní považuje elitní lajnu Pastrňák, Plekanec, Červenka a stejně tak zachovává přítomnost libereckých Tygrů Řepíka s Birnerem na křídlech Kovářovy formace.

U dalších útočníků ale zjevně hledá ještě varianty, takže Kašpar se najednou objevil vedle Zohorny s Kousalem, poprvé byli stejně barevně sladění Sekáč, Koukal, Jarůšek. Ve žlutém, v roli zřejmě zatím náhradníků, figurovali Zaťovič, Filippi, Kubalík a s nimi jako devátý obránce Doudera. „Bude to moje první mistrovství a jsem rád, že už jsme na místě. Žádnou nervozitu ještě necítím. Uvidíme, jaké to bude v pátek těsně před zápasem, ale zatím se jen těším," řekl benjamínek mužstva David Pastrňák.

Reklama

Související témata:
Přelet