Hlavní obsah

Francouz smeká před kapitánem Plekancem: Všichni ho obdivujeme a jdeme za ním

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Když Tomáš Plekanec hodnotil po utkání s Kazachy dosavadní vystoupení českých hokejistů na světovém šampionátu, za nejlepší hráče označil oba české gólmany. A Pavel Francouz, aniž by tato slova slyšel, kapitánovi týmu komplimenty vracel. „Tomáš je neskutečný hráč,“ řekl Francouz po výhře 3:1, kterou právě Plekanec zařídil dvěma góly.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český brankář Pavel Francouz při utkání s Kazachstánem.

Článek

Zase dokázal, že je pro tým nepostradatelný, že?

Můžu před ním jenom smeknout. Je super, že v kabině máme takového lídra jak po hokejové, tak po osobní stránce. Všichni ho obdivujeme a jdeme za ním.

Čekali jste, že budou Kazaši klást tak tuhý odpor?

Věděli jsme, že nejde všechny válcovat, jako se nám to povedlo s Norskem. Proti Kazachům jsme v první třetině měli spoustu šancí, podařilo se nám ale dát jen jeden gól. Když těmto soupeřům neodskočíte, bývají to pak vyrovnané zápasy.

Nestrachovali jste se o výsledek?

Do třetí třetiny jsme šli s tím, že to klidně zkusíme uhrát na 1:0. Naštěstí se nám podařilo vstřelit ještě jeden gól, o to větší klid jsme měli. Hráli jsme výborně takticky, skvěle kombinovali, drželi puk na holi a nepropadali. Nebylo to úplně snadné, ale je hodně důležité, že se nám podařilo zvítězit za tři body a můžeme pokračovat na vítězné vlně.

Nemrzí vás, že jste čtyři a půl minuty před koncem přišel o první čisté konto na šampionátu?

Mrzí. Byl bych šťastnější, kdybych nedostal žádný gól. Teď už bude těžké vydržet s Dominikem na pokoji (naráží na fakt, že Furch v obou zápasech turnaje vychytal nulu - pozn. red.). Ale hlavní je vítězství. Sice bylo těsné, o to je ale cennější.

Neměl jste při power play soupeře myšlenky, že byste přes celé hřiště trefil prázdnou branku, jako jste se o to pokoušel proti Švédsku za stavu 4:2?

Vůbec ne, dneska mě to ani nenapadlo. Vedli jsme jen o jeden gól a za takového stavu bych si to v životě nedovolil.

Čtvrtfinále máte jisté. Mění se teď vaše cíle? Chcete vyhrát skupinu?

Naším nejbližším cílem bude vyhrát další utkání. Jdeme po malých krůčcích, nemyslíme daleko a nebudeme se vznášet v oblacích.

Reklama

Související témata: