Hlavní obsah

Norsko - Švédsko 2:3Hokejisté Švédska zvládli drama s Norskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
21. Nyquist 0 : 1
43. Lundberg 0 : 2
44. Olsen 1 : 2
52. Rosén 1 : 3
59. Martinsen 2 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté Švédska porazili v pátém zápase na mistrovství světa v Moskvě Norsko 3:2, mají jistý postup do čtvrtfinále a zároveň se udrželi ve hře o vítězství ve skupině. Aktuálně jsou s jedenácti body druzí za českým týmem, třetí Rusko má ale zápas k dobru. Norové zůstali s pěti body pátí.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Do souboje se švédským útočníkem Jimmiem Ericssonem se pustil norský brankář Lars Haugen.

Článek

V severském derby byli od počátku aktivnější Švédové, v koncovce se jim však nedařilo. V první třetině měli svěřenci trenéra Martse čtyřikrát výhodu přesilové hry, gól ale nedali.

Brankáře Haugena, který působí ve švédském Färjestadu, překonal až 56 sekund po začátku druhé třetiny po samostatné akci Nyquist a připsal si šestý gól na turnaji.

Markström ve švédské brance si těžší zákroky připsal v při oslabení svého týmu, poradil si ale i s pokusy Zuccarella a Kena Olimba ve 26. a 27. minutě. Gólman Vancouveru ustál i nebezpečné situace v závěru druhé třetiny.

Pohotová dorážka Lundberga ve 43. minutě v oslabení přiblížila Švédy k očekávané výhře. Norové se však rychle dokázali vrátit do hry a čtyři sekundy po Rosénově trestu snížil na 1:2 Rosseli Olsen. Vyrovnat se jim ale nepodařilo. Haugen ještě skvělým zákrokem zlikvidoval šanci Wennberga, v následné přesilovce ho ale pokořil Rosén.

Norové ani poté nerezignovali, v brejku mohl snížit Zuccarello, ale podařilo se to až při power play Martinsenovi. Vzhledem k tomu, že se kouč Johansen rozhodl odvolat brankáře už tři minuty před koncem, mohli Norové pokračovat ve snaze o vyrovnání.

A podařilo se jim Markströma překonat i potřetí, maďarský rozhodčí Gebei však krátce předtím přerušil hru, takže gól Trygga neuznal. Podle televizních záběrů se ale jednalo o jeho chybu, švédský brankář neměl puk pod kontrolou.

Skupina A - Moskva:
Norsko - Švédsko 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 44. Roseli Olsen (Johannesen, M. Olimb), 59. Martinsen (Holös, M. Olimb) - 21. Nyquist, 43. Lundberg (Fransson, Sjögren), 52. Rosén (E. Gustafsson II, Wennberg). Rozhodčí: Gebei (Maď.), Mayer (USA) - Otmachov (Rus.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6221.
Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Johannesen, Tollefsen, Trygg, Ödegaard, Sveum - Zuccarello, Bastiansen, Martinsen - M. Olimb, K. A. Olimb, Rosseli Olsen - K. Forsberg, Stene, Röymark - Ask, Dahlström, Trettenes. Trenér: Roy Johansen.
Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Fransson, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Klasen - Sundström, Rosén, Ritola - Norman, Sjögren, Lundberg. Trenér: Pär Marts.

Reklama

Související témata: