Hlavní obsah

Faksa: Mistrovství bylo mým snem. Generaci okolo Jágra jsem vždy sledoval

Moskva

Kvůli problémům s vízy strávil na cestě z Dallasu téměř třicet hodin, hokejový útočník Radek Faksa už je ale v dějišti mistrovství světa v Moskvě, kde se připojil k české reprezentaci. V sedm hodin ráno dorazil na hotel, stihl rychlou snídani a o dvě a půl hodiny později už absolvoval s mužstvem rozbruslení před odpoledním zápasem s Dánskem. V něm začne jako třináctý útočník, v průběhu utkání by se ale měl dostat do hry a zažije tak premiéru v dresu národního týmu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Radek Faksa hovoří s novináři po rozbruslení českého hokejového týmu.

Článek

Jste rád, že už máte dlouhé cestování za sebou?

Bylo to náročné. V Dallasu jsem kvůli problémům s vízy zmeškal první dva lety, takže jsem pak musel v Londýně čekat na další spoj do Moskvy deset hodin. Je super, že už jsem tady.

I na letišti v Moskvě se vyskytly komplikace, že?

Dvě, možná dvě a půl hodiny jsem musel čekat, až mi vyřídí víza. Na hotel jsem dorazil až v sedm ráno, akorát jsem si odhodil věci a jel na zimák.

Je lepší, že jste šel na led rovnou?

Aspoň jsem se trošku probudil a rozjezdil nohy. Na ledě jsem od čtvrtka, kdy jsme s Dallasem vypadli z play off, nebyl. Musím si trochu osahat evropské kluziště, které je o hodně širší. Ale jako malý jsem na něm hrál, takže vím, jak to chodí.

Kromě Faksy dnes vedení české hokejové zapíše na soupisku před zápasem s Dánskem i třetího gólmana Matěje Machovského. O poslední volné místo na soupisce svedou souboj obránci Adam Polášek a Petr Zámorský.

Jak jste se na rozbruslení cítil fyzicky?

První dvě cvičení trvalo, než se mi rozjely nohy. Pak už to bylo v pohodě.

Jak se cítíte po psychické stránce?

Zas tak složité to cestování nebylo, jenom jsem čekal. Horší bylo vypořádat se s vypadnutím v play-off.

Sérii 2. kola se St. Louis jste dokázali srovnat na 3:3 na zápasy, v tom rozhodujícím jste ale doma utržili debakl 1:6. Zavládlo v klubu velké zklamání, že jste nedokázali postoupit do finále Západní konference?

V kabině byl smutek cítit. Měli jsme hodně zkušených hráčů a tušili jsme, že když bychom postoupili, máme šanci celé play off vyhrát. Jenže nepočítali jsme, že doma prohrajeme hned tři zápasy. To se pak proti tak silnému týmu, jako je St. Louis, těžko vyhrává.

Po osobní stránce se vám ale sezóna povedla, získal jste si místo v prvním týmu. Považujete ji tedy jako přelomovou ve své kariéře?

Minulý rok jsem skoro přes půl sezóny po operaci ramene promarodil a moc toho neodehrál. Měl jsem ale dobrou letní přípravu, od začátku sezóny jsem se cítil skvěle. Z farmy v Texasu jsem byl povolaný do prvního týmu a v něm už zůstal.

Vedení klubu vám s účastí na mistrovství světa problémy nedělalo?

Generální manažer Dallasu mi volal, že jestli mám chuť jet, nemá s tím problém. Já měl hned jasno. Panu Lenerovi (generálnímu manažerovi reprezentace) jsem hned řekl, že pokud o mě bude zájem, pojedu rád.

Klubový spoluhráč Aleš Hemský vám nezáviděl?

Bydlel jsem u něj a bavili jsme se o tom. Sice měl problémy s kyčlemi, i přesto chtěl reprezentovat a taky by přijel.

Sledoval jste na dálku, jak se národnímu týmu v Moskvě daří?

Viděl jsem půlku zápasu se Švédy a celý s Rusy. Víc jsem nestihl, s týmem jsme byli hodně na cestách.

Kolik hráčů ze současného týmu znáte?

Asi sedm nebo osm. Ostatní jsou starší kluci, s nimi jsem se poprvé seznámil až ráno.

Už na vás dýchla atmosféra světového šampionátu?

Jak jsem přiletěl do Moskvy, všude jsem viděl plakáty. Minulý rok jsem se byl podívat na mistrovství v Praze a vždycky bylo mým snem si na šampionátu zahrát. Jsem rád, že tu můžu být.

Někteří mladší hráči dnes staví NHL nad reprezentování své země na MS. Vy to tak nemáte?

Určitě ne. Když jsem byl malý, sledoval jsem každé mistrovství světa té generace okolo Jágra. Už tehdy jsem si říkal, že bych rád jednou přijel a hrál za celou zemi.

Máte zprávy, jak doma fanoušci šampionátem žijí?

Psalo mi hodně kamarádů i rodina, že mi přejí hodně štěstí a že je super, že můžu reprezentovat. Všichni to budou sledovat.

Dnes proti Dánům můžete zažít premiéru v dresu národního týmu. Budete nervózní?

Asi to bude něco jiného, musím si na to zvyknout.

Chcete si svými výkony na turnaji říct i o nominaci na zářijový Světový pohár?

Teď se soustředím na mistrovství světa. Budu se snažit odvést to nejlepší. Co bude dál, se uvidí.

Reklama

Související témata: