Hlavní obsah

Pastrňákovo déjà vu. Zase proti Američanům i Matthewsovi. Tentokrát s lepším koncem?

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Jako by se vrátil zpátky v čase. Právě začínal kalendářní rok 2016 a česká hokejová reprezentace do dvaceti let se i se svým tahounem Davidem Pastrňákem chystala v Helsinkách na čtvrtfinále mistrovství světa proti Američanům. Jenže ti ji vyškolili, ke kanonádě 7:0 přispěl hattrickem Auston Matthews, předpokládaná jednička letošního draftu NHL. Dnes oba hráči proti sobě nastoupí znovu, tentokrát ve čtvrtfinále seniorského šampionátu. A Pastrňák věří, že se dočká vítězného konce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

David Pastrňák (vpravo) a brankář Dominik Furch.

Článek

„Je to úplně jiný turnaj. Dvacítky a mistrovství světa dospělých se moc nedají srovnávat. Bude to pro mě něco nového a výborná zkušenost. Snad se nám podaří Američany porazit, bylo by to super," přeje si devatenáctiletý benjamínek Vůjtkova výběru.

„Američané tu mají skvělý tým a hráče. Jsou výborně bruslařsky vybaveni, takže zápas bude hodně o bruslení," tvrdí útočník Bostonu a varuje především před první útočnou formací Spojených států. Vedle Matthewse, jenž letošní sezónu odehrál ve švýcarském Curychu, v ní nastupují Dylan Larkin z Detroitu a Nick Foligno z Columbusu.

„Matthews je nesmírně chytrý, Larkin zase výborný bruslař, který letos v Detroitu prokázal své kvality. Ale bude sranda si proti nim zahrát," těší se Pastrňák, až se s hvězdami soupeře bude jeho útok s Plekancem a Červenkou potkávat na ledě.

Se spoluhráčem z Bostonu Vatranem si zatím nepsali

Tým USA hraje na šampionátu s nejmladším výběrem ze všech týmů, věkový průměr jejích hokejistů činí jen 23 let. „Ale i my tu máme hodně mladé mužstvo. Nesmíme být nervózní, naopak je třeba hrát v klidu. I když třeba pro mě půjde o jeden z největších zážitků v kariéře," přiznává Pastrňák.

Svěřenci Johna Hynese sice v základní skupině porazili jen Bělorusy, Francouze a Maďary, podle Pastrňáka se ale před play off všechno maže. „Čtvrtfinále je nový zápas, jde o všechno. Musíme se soustředit, abychom odevzdali co nejlepší výkon," apeluje útočník, jenž v sedmi zápasech na turnaji vstřelil jeden gól a na pět dalších nahrál.

V celku Američanů na šampionátu figuruje i Pastrňákův klubový spoluhráč z Bruins útočník Frank Vatrano. „Zatím jsme si nepsali, protože tady mám český číslo. Ale určitě tam nějaká hláška bude, až přijede," usmívá se Pastrňák.

Postoupí čeští hokejisté na MS přes celek USA a zahrají si o medaile?
Ano
84,5 %
Ne
15,5 %
Celkem hlasovalo 28032 čtenářů.

Reklama

Pavouk - MS v hokeji 2016

  • Čtvrtfinále

  • 19.05.16      15 : 15 Moskva
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 19.05.16      19 : 15 Petrohrad
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    6 : 0
  • 19.05.16      15 : 15 Petrohrad
    Finsko Finsko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 19.05.16      19 : 15 Moskva
    Ruská federace Rusko Německo Německo
    4 : 1
  • Semifinále

  • 21.05.16      19 : 15 Moskva
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    3 : 4
  • 21.05.16      15 : 15 Moskva
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Finále

  • 22.05.16      19 : 45 Moskva
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 0
  • 22.05.16      15 : 15 Moskva O 3. místo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 7