Hlavní obsah

Vůjtek: Neudělat semifinále je kaňka. Na mužstvo jsem ale hrdý, pracovalo skvěle

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz

Sám dobře ví, že úspěšnost světového šampionátu se hodnotí podle toho, jestli se podaří postoupit přes čtvrtfinále. A to se české hokejové reprezentaci v Moskvě nepovedlo. Její trenér Vladimír Vůjtek vyřazení se Spojenými státy americkými nazval kaňkou, za celkové vystoupení na turnaji ale své svěřence pochválil. „Celkově jsem byl na mužstvo hrdý,“ prohlásil 69letý kouč, který bezprostředně po vyřazení oznámil konec své bohaté trenérské kariéry.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Zklamaní čeští hokejisté po čtvrtfinálovém vyřazení na MS od Spojených států amerických.

Článek
Fotogalerie

Cítíte velké zklamání, že se postup mezi nejlepší kvarteto nepodařil?

Podle čtvrtfinále se hodnotí, jestli je mistrovství úspěšné, nebo není. Celkově jsme odehráli perfektní turnaj, ani jednou jsme nepohráli v základní hrací době. Jenže rozhoduje poslední zápas. Zase jsme uhráli bod, ale není nám to nic platné. V penaltách jsme zklamali a postupuje Amerika.

Bylo to jen o samostatných nájezdech?

Samozřejmě že nebylo. Zezačátku jsme byli nervózní, prvních deset minut jsme se hledali. Pak jsme se zlepšili, měli pár dobrých příležitostí i přesilovky. Ty nám bohužel nešly na celém turnaji. Kdybychom zvýšili na 2:0, bylo by to jiné. Ale dali jsme jen jeden gól, což je málo. I když gól Ameriky padl z ofsajdu. Američané nebyli lepší, byli jsme vyrovnaným soupeřem. Hokej je i o štěstí, nás se z nějakého důvodu nedrželo.

Lukáš Kašpar proměnil v této sezóně všech pět samostatných nájezdů či trestných střílení, teď ale se střelou mezi betony neuspěl. Je mrzuté, že právě v tak důležité chvíli?

Jednou to přijít muselo. Neznám hráče, který by dával všechny. Dal jich strašně moc po sobě a soupeři už ho měli přečteného, dívali se na video. Možná si Lukáš taky úplně nevěřil. Věděl, že brankáři si na něj budou dávat pozor.

Podle čeho jste se v dalších sériích nájezdů rozhodl pro Koukala, který celé utkání strávil na střídače, a Zohornu?

Zohorna v utkání proměnil trestné střílení a věřili jsme, že dá další. Petr Koukal dává nájezdy v klubu a věřil si. Je to sporné, když nehrál, ale penaltu provedl nejlíp ze všech našich hráčů. Položil si brankáře, ale nezvedl z bekhendu puk.

Neuvažoval jste, že byste na nájezdy poslal do branky Pavla Francouze, když Dominik Furch proti Dánsku ve skupině nechytil jediný?

Měli jsme připravené, že kdyby první penaltu pustil, půjde místo něj Francouz. Ale chytil ji, tak nebyl důvod ke změně.

Mohlo hrát roli, že více než polovina hráčů zažívala čtvrtfinále MS poprvé a mohl tak na ně dolehnout tlak?

Nemyslím si to. Spíš se projevilo, že jsme nehráli dobře přesilové hry. Mužstvo, které chce postoupit, je musí proměnit. A my nevyužili ani jednu z šesti. Rusové je dávají, Kanada je dává. Silné týmy jsou prostě v téhle činnosti lepší.

Co jste řekl hráčům bezprostředně po zápase v kabině?

Poděkoval jsem jim, protože hráli velice dobře. Na to, jak se mužstvu nevěřilo, tak jsme podali dobrý výkon. V pojetí hry jsme i silným týmům stačili, což je příslib.

Jste rád, že jste na šampionátu hráli pohledný hokej?

Rád bych byl, kdybychom postoupili. Potom bychom mohli říkat, že jsme hráli dobrý hokej a stačili špičce. Nepostoupit do semifinále je samozřejmě trošku kaňka, celkově jsem byl ale na mužstvo hrdý.

Jak byste tedy vystoupení na turnaji celkově shrnul?

Mužstvo pracovalo skutečně skvěle. Vůbec celý ten tým, i realizační, měl symbiózu. Pracovali jsme bez jakýchkoliv konfliktních situací a všichni šli za svým cílem. Ve sportu už je to tak, že ne vždycky se všechno povede, ale základní skupina byla skvělá. Udělat v ní osmnáct bodů a ztratit v sedmi zápasech jen tři? Víc udělalo vlastně jen Finsko.

Bude vás vyřazení dlouho mrzet?

Myslím, že to nebude trvat tak dlouho. Přeci jen ty klady byly docela velké a nemáme se za co stydět. To je alespoň můj názor. Nejsme první ani poslední, kdo prohraje čtvrtfinále na penalty.

Reklama

Související témata: