Hlavní obsah

Finsko - Rusko 3:1Ruské čekání na zlato z domácího MS neskončí. Po obratu jdou do finále Finové

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Širokov 0 : 1
26. Aho 1 : 1
36. Jokinen 2 : 1
39. Aho 3 : 1
Záznam online reportáže

Jan Škvor (Moskva)Sport.cz
Aktualizováno

Čekání ruských hokejistů na zlato z domácího světového šampionátu letos neskončí. Sborná naposledy slavila mistrovský titul před třiceti lety, nyní skončí nejlépe bronzová. Rozhodla o tom její sobotní semifinálová porážka s Finskem 3:1. Znarokův tým sice v Moskvě po první třetině vedl, Seveřané ale v prostřední části hry skóre třemi góly otočili.

Foto: Grigorij Dukor, Reuters

Ruský gólman Sergej Bobrovskij inkasuje gól z hole Fina Jussiho Jokinena.

Článek
Fotogalerie

Hrdinou duelu je teprve osmnáctiletý útočník Sebastian Aho, jenž zaznamenal dvě branky. Výběr Suomi, který naposledy vyhrál zlato na MS před pěti lety, se v nedělním finále utká s vítězem dnešního druhého semifinále mezi Kanadou a Spojenými státy americkými (od 19:15 SELČ, on-line reportáž na Sport.cz, přímý přenos ČT sport).

Širokov rychle otevřel skóre

Rusové hnaní vyprodaným moskevským Ledovým palácem začali velice aktivně a už ve 3. minutě šli do vedení. První střelu Širokova sice ještě Koskinen vyrazil, na dorážku stejného hráče už byl ale krátký. Sbornou rychlý gól uklidnil a mohla přidat i další. Zakončení Ovečkina i Dadonova po pěkné kombinace třetího útoku však finský gólman pokryl.

Seveřané se do útočného pásma dostávali jen velice obtížně a Bobrovskij si první zákrok připsal až v 11. minutě při finské přesilovce. V jejím pokračování pak měli Rusové štěstí, neboť rána Barkova do odkryté branky skončila na tyči. V závěru první třetiny Bobrovskij vůbec neviděl střelu Rantanena po ledě a kotouč na poslední chvíli zastavil betonem před čárou.

Aho srovnal, Jokinen zaznamenal vítězný gól

Náskok Rusů mohl v úvodu druhé třetiny navýšit Ovečkin, v úniku ale zamířil jen do lapačky Koskinena. Místo toho naopak udeřili Finové, kteří do dnešního zápasu na turnaji ještě neprohráli. Při vyloučení Marčenka se odhodlal ke střele z mezikruží Aho a poslal kotouč přesně nad beton Bobrovského. Tým Suomi následně přečkal oslabení, a když Komarov skočil zpátky na led, mířil sám na gólmana, jenže Vojnov se stačil vrátit a finského forvarda rozhodil.

Rusům přesilové hry nevycházely, při trestu Pihlströma promáchl v dobré pozici Šipačov. A po necelé půlminutě, kdy už hráli Finové v plném počtu, dokonali obrat. Laine chytrou přihrávkou mezi dvěma protihráči vybídl Jussiho Jokinena, jenž prostřelil Bobrovského.

Změní Finové historii?

Když pak Ovečkin ztratil v útočném pásmu kotouč a rychlý výpad soupeře řešil faulem, měli svěřenci Kariho Jalonena třetí přesilovku v utkání. A stejně jako tu druhou zužitkovali. Opět se o to postaral teprve osmnáctiletý mladíček Aho, který se dostal k puku před brankou a střelou na vyrážečku utišil diváky v Ledovém paláci.

Rusům se rychle krátil čas, Dacjuk v další hře v početní převaze nezkrotil před odkrytou klecí puk a kapitána sborné v téže přesilovce vychytal i jistý Koskinen. Poslední šance Znarokově partě svitla tři a půl minuty před koncem základní hrací doby, kdy byl vyloučen Hietanen. Rusové zareagovali oddechovým časem a záhy odjel Bobrovskij na střídačku. Ani to ale Rusům nepomohlo.

Finové tak dál živí naději, že se stanou vůbec prvním mužstvem v historii, které by v jedné sezóně vyhrálo šampionáty osmnáctek, dvacítek i seniorské kategorie.

MS v hokeji v Rusku - semifinále
Rusko - Finsko 1:3 (1:0, 0:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Širokov (Tělegin, Marčenko) - 26. Aho (Mikael Granlund, Lindell), 36. J. Jokinen (Laine), 39. Aho (Koskiranta, M. Koivu). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kubuš (SR) - McIntyre, Ritter (oba USA). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. Diváci: 12.215.
Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Jemelin, Zajcev, Marčenko, Bělov, Čudinov, Orlov - Širokov, Kuzněcov, Ovečkin - Sanniko, Dacjuk, Mozjakin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.
Finsko: Koskinen - Hietanen, Jaakola, Pokka, Lindell, Ohtamaa, Kivistö - Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Rantanen, T. Sallinen, Pihlström. Trenér: Kari Jalonen.
Vybojují hokejisté Finska v Moskvě titul?
ano
74,6 %
ne
25,4 %
Celkem hlasovalo 6908 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji 2016

  • Čtvrtfinále

  • 19.05.16      15 : 15 Moskva
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 19.05.16      19 : 15 Petrohrad
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    6 : 0
  • 19.05.16      15 : 15 Petrohrad
    Finsko Finsko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 19.05.16      19 : 15 Moskva
    Ruská federace Rusko Německo Německo
    4 : 1
  • Semifinále

  • 21.05.16      19 : 15 Moskva
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    3 : 4
  • 21.05.16      15 : 15 Moskva
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Finále

  • 22.05.16      19 : 45 Moskva
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 0
  • 22.05.16      15 : 15 Moskva O 3. místo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 7