Hlavní obsah

Gólman dvacítky Novotný věří při týmovém pojetí v medaili z MS

Brankář Filip Novotný věří, že česká hokejová reprezentace do 20 let má za jistých předpokladů možnost na světovém šampionátu v USA na přelomu roku uspět a vybojovat medaili. K tomu je podle něho především potřeba, aby se juniorský výběr inspiroval z letošního vystoupení A-mužstva v Německu a bojoval jako tým.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejový brankář Filip Novotný

Článek

I s ohledem na soupeře ve skupině Kanadu, Švédsko, Rusko a Norsko, z nichž do vyřazovacích bojů o medaile postoupí jen tři týmy, je ovšem českým mladíkům prorokován spíše boj ve skupině o udržení. "Možné jsou bohužel obě varianty," připustil Novotný v rozhovoru s novináři.

"Ale když se podíváte na mistrovství světa dospělých, tak si myslím, že jsou šance. Když budeme bojovat jako tým, jako oni, tak můžeme udělat i medaili, proč by ne," doplnil Novotný, který se jako třetí gólman zúčastnil již minulého šampionátu v Kanadě. "Bohužel jsme tehdy hráli o udržení, teď bych raději hrál o medaile," přál si devatenáctiletý gólman Sparty.

Dobře přitom ví, jak je skupina těžká. "Všechny týmy jsou dobré, musíme mít respekt i k Norsku. Když však gólman zachytá, obránci to odbrání a dáme nějaké góly, tak máme šanci proti komukoliv," věří Novotný přesto, že Kanada, Švédsko a Rusko patří k hlavním favoritům celého turnaje. "Minulý rok jsme hráli přípravné zápasy s Kanadou a prohráli jsme 2:3. Myslím, že to nebude tak hrozné, jak všichni říkají," dodal Novotný.

Z užšího kluziště obavy nemá, spíš by mu prý mohlo vyhovovat. "Budeme se tam na to připravovat čtrnáct dní, neměl by to být problém. S každým tréninkem se budeme zdokonalovat. Naopak pro gólmana čím více střel, tím lépe. Čím víc bude v zápase, tím je to lepší oproti velkému kluzišti, kde dlouho trvá, než hráči dojedou k brance a vystřelí," vysvětlil Novotný.

Nebojí se ani atmosféry. V zámoří je juniorský šampionát divácky i mediálně hodně sledovanou akcí. "I tady na extraligu chodí dost lidí. Tam jich bude asi ještě víc, ale myslím, že v tom zápase, kdy se každý soustředí na svůj výkon, tak to není potom až tolik znát, protože ty lidi člověk moc nevnímá," uvedl Novotný.

Oproti loňsku odjíždí na šampionát jako otec malého dítěte. "Rozloučili jsme se a beru to tak nějak normálně a v klidu. Vánoce budu slavit až poté, co přiletím zpět," uvedl Novotný. Žádný velký rozdíl oproti loňsku, kdy ještě rodinu neměl, nevidí. "Teď jsme se užili docela dost a za tři týdny nebo měsíc se zase uvidíme, takže to je bez problémů," uzavřel.

Reklama