Hlavní obsah

Česká hokejová dvacítka porazila na MS Němce a slaví udržení mezi elitou

LEWISTON

Čeští hokejisté zdolali na mistrovství světa hráčů do dvaceti let Německo 3:2 a mají jistotu záchrany v elitní kategorii. Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta sice v prvním utkání ve skupině o udržení v Lewistonu dvakrát prohrávali, ale dokázali ztrátu smazat a přesně minutu před koncem vstřelil klíčovou vítěznou branku Ondřej Palát. Tento výsledek zajistil udržení i Slovensku, do divize I sestupují Němci a Norové.

Foto: ČTK/AP

Český obránce Dalibor Řezníček (vlevo) a Roman Horák (vpravo) gratulují Ondřeji Palátovi k brance do sítě Německa.

Článek

Hokejisté Kanady a Ruska postoupili do semifinále mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Buffalu. Kanaďané zdolali v prvním čtvrtfinále nedělního programu Švýcarsko 4:1 a čeká je v boji o finále repríza loňského duelu o zlato s obhájci triumfu Spojenými státy americkými. Sborná otočila nepříznivý stav 1:3 s Finskem na 4:3 a díky trefě Jevgenije Kuzněcova v sedmé minutě prodloužení se může těšit na semifinálový souboj se Švédskem.

Zachránili se i Slováci

Ve skupině o udržení nasměroval Slovensko k záchraně střelecky disponovaný Richard Pánik, který se postaral třemi brankami a jednou asistencí o vítězství nad Norskem 5:0. Slováci získali následně jistotu záchrany díky výhře Česka nad Německem 3:2.

Český hokejista Ondřej Palát střílí na německého gólmana Philippa Grubauera v utkání o udržení v elitní skupině MS dvacetiletých.foto: Reuters/Doug Benz

Švýcaři se proti Kanadě dlouho drželi, ale loňský postup do semifinále nezopakovali. Už po 69 vteřinách získali vedení po trefě Intiho Pestoniho, což vystupňovalo tlak medailistů z uplynulých dvanácti šampionátů v řadě. Gólman Benjamin Conz ale v úvodním dějství inkasoval z 23 střel jen jednou, když jej v přesilovce překonal Ryan Johansen.

Na konci vyrovnanější druhé části získal Kanadě vedení Casey Cizikas a v 45. minutě zvýšil na 3:1 Louis Leblabc. Výsledek ještě potvrdil 119 vteřin před koncem při power play Zack Kassian.

Rusko se proti Finsku ujalo vedení v 11. minutě díky gólu Jurije Uryčeva, ale za dvě minuty vyrovnal Teemu Pulkkinen. Na konci druhé třetiny otočil stav Julius Junttila a ve 43. minutě v přesilovce upravil už na 3:1 Joonas Donskoi. Sborná ale v 57. minutě při Pulkkinenově trestu načala obrat díky Kuzněcovovi a 98 vteřin před koncem třetí třetiny vynutil prodloužení Maxim Kicyn. Svou druhou trefou rozhodl v čase 66:44 Kuzněcov.

Slováci si vypracovali proti Norsku v úvodní třetině náskok v přesilovkách. V 13. minutě při početní výhodě čtyř proti třem otevřel skóre Pánik a za 38 vteřin při hře pěti proti třem vstřelili Slováci druhý gól. Původně byl připsán také bývalému útočníkovi Třince, ale později byl v oficiálních statistikách jako střelec uveden Miroslav Preisinger. Na další trefu se čekalo až do 52. minuty, kdy po Pánikově asistenci skóroval litvínovský Juraj Majdan.

Norové sáhli brzy k power play a Pánik vylepšil svou bilanci dvěma góly do prázdné branky. Původně se zdálo, že se s pěti body za čtyři trefy a jednu přihrávku na turnaji vyrovnal výkonu Kanaďana Braydena Schenna rovněž z duelu s Norskem, ale nakonec byla jeho statistika o jednu branku chudší. Proti Slovensku nebyli Norové v boji o naději na záchranu neškodní a gólman Juraj Hollý potřeboval k čistému kontu 37 úspěšných zákroků.

MS hokejistů do 20 let v Lewistonu (USA) - skupina o udržení:
Česká republika - Německo 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 29. Hlinka (Jeřábek, Frk), 51. Palát (R. Horák, Jeřábek), 59. Palát (Straka) - 23. Hauner (Brandl, Ohmann), 47. Möchel (Keil). Rozhodčí: Kadyrov (Rus.), Konc - Tvrdoň (oba SR), Winge (Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 1171.
ČR: Novotný - Jeřábek, Řezníček, Sedlák, Šenkeřík, Pláněk, O. Horák - Palát, R. Horák, Straka - Frk, Honejsek, Rachůnek - Nestrašil, Hlinka, Orsava - Tůma, Holík, Culek. Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Fischer a Terry Christensen.
Slovensko - Norsko 5:0 (2:0, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 13. Pánik (Preisinger, Jánošík), 14. Pánik (Bortňák, Jánošík), 52. Majdan (Pánik, Bortňák), 54. Pánik, 56. Pánik (Majdan). Rozhodčí: Bauer (Něm.), Claesson (Švéd.) - Brown, Morrison (oba USA). Vyloučení: 4:4, navíc Bryhnisveen (oba Nor.) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 1189.
Tabulka:
1. Česká republika 2 2 0 0 0 5:2 6
2. Slovensko 2 1 1 0 0 7:1 5
3. Německo 2 0 0 1 1 3:5 1
4. Norsko 2 0 0 0 2 0:7 0
Čtvrtfinále:
Kanada - Švýcarsko 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 16. Johansen (Schenn, Ellis), 38. Cizikas (Ashton, Despres), 45. Leblanc (Eakin, Schenn), 59. Kassian (Olsen) - 2. Pestoni (Bätschi). Rozhodčí: Kaval (USA), Boman - Kekalainen (oba Fin.), Kaspar (Rak.). Vyloučení: 2:6, navíc Scherwey, Niederreiter (oba Švýc.) oba 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 14.890.
Finsko - Rusko 3:4 v prodl. (1:1, 1:0, 1:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Pulkkinen (Pakarinen), 38. Junttila (Salomäki), 43. Donskoi (Pulkkinen, Vatanen) - 11. Uryčev (Sobčenko, Tarasenko), 57. Kuzněcov (Kicyn), 59. Kicyn (Kuzněcov, Kalinin), 67. Kuzněcov (Kicyn). Rozhodčí: Kirk, Smith - Wilmot (všichni Kan.), Bláha (ČR). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 13.471.

Reklama