Hlavní obsah

Síň slávy IIHF přivítala první hokejistky, Mario u toho nebyl

QUÉBEC

V posledních letech bývá součástí mistrovstvích světa v hokeji také uvedení nových členů d Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Tentokrát byla ona událost v kanadském Quebeku navíc průlomová pro zástupkyně ženského pohlaví - poprvé se této pocty dostalo i hokejistkám a to rovnou třem. Uvedena byla fenomenální Američanka Cammi Granatová a její někdejší soupeřky v kanadském dresu Angela Jamesová a Geraldine Heaneyová.

Článek

„Být mezi prvním ženami v hokejové Síni slávy je pro mne veliká pocta. Díky hokeji jsem získala spoustu přátel a procestovala celý svět. Kdysi jsme s bratrem jen snili o tom, že jednou budeme profesionálními hráči,“ řekla na ceremoniálu Granatová, která drží všechny rekordy v hokeji žen a patřila mezi jeho hlavní průkopnice.

Nemalou měrou se o popularizaci ženského hokeje přičinila také Angela Jamesová, která na prvních čtyřech MS dovedla Kanadu ke zlatým medailím. Společně s ní byla u největších úspěchů kanadských hokejistek i další oceněná Geraldine Heaneyová. Spolehlivá obránkyně dokonce jako první hráčka historie vyhrála sedm světových šampionátů za sebou.

Humbuk kolem Larionova

Do Síně slávy byli ve čtvrtek v Quebeku uvedeni také dlouholetý funkcionář amerických národních týmů Art Berglund, bývalý slovenský rozhodčí Juraj Okoličány, a nejlepší francouzský hokejista všech dob Philippe Bozon. Sympatický Francouz reprezentoval na čtyřech olympijských hrách a dvanácti mistrovstvích světa a jako první vyslanec své země odehrál i téměř 200 zápasů v NHL.

Největší hvězdou odpoledne byl ale bezpochyby bývalý legendární ruský hráč Igor Larionov, čtyřnásobný mistr světa, dvojnásobný olympijský vítěz, a držitel tří prstenů pro vítěze Stanley Cupu. Kolem někdejší hvězdy sovětské sborné i zámořské NHL se vše točilo, Larionov byl v neustálém obležení novinářů a alespoň na chvíli tak mohl zapomenout na sotva deset dní smutnou událost, kdy mu zemřela milovaná matka.

Lemieux dal přednost Tučňákům   

Druhou hvězdou programu měl být fenomenální Mario Lemieux, ale majitel Pittsburghu dal přednost setrvání u svého týmu, který jen o pár hodin později bojoval ve Philadelphii o postup do finále Stanley Cupu. Za dvojnásobného vítěze trofeje z let 1991 a 1992 převzal ocenění šéf kanadské federace Bob Nicholson. Na slavnostním ceremoniálu připomněl šéf světového hokeje René Fasel jubilejní výročí Mezinárodní hokejové federace, která slaví 100 let a neopomněl připomenout, že mezi vůbec prvními členy IIHF byli v roce 1908 také  Češi.

Reklama