Hlavní obsah

VIDEO: Rusové v Moskvě bujaře slavili titul hokejových šampiónů

Ihned po vítězství ruského týmu ve finále hokejového mistrovství světa vypukly v centru Moskvy oslavy. "Rusko! Vítězství! Urrááá!" volaly davy rozradostněných fanoušků v ulicích za nepřetržitého troubení klaksonů aut. Na ulicích se objímali neznámí lidé, rozradostnění fanoušci se vykláněli z oken aut a mávali vlajkami, šampaňské a pivo tekly proudem.

Článek

Jindy přísná policie bujarým oslavám jen přihlížela, žádné vážnější incidenty se podle moskevského velitelství strážců pořádku neodehrály.

"Moskvané slaví vítězství nočními procházkami, aniž by narušovali veřejný pořádek, a tak se policie k fanouškům chová s pochopením," citovala agentura RIA Novosti nejmenovaného policejního velitele.

Vzhledem k nastávajícímu finále písňové soutěže Eurosong platí v ruské metropoli v posledních dnech mimořádná bezpečnostní opatření, v ulicích hlídkuje na 20 000 strážců pořádku. Policie měla v noci na dnešek pod kontrolou hlavně sportovní bary, v ulicích se pak během oslav objevili i příslušníci speciálních pořádkových jednotek.

Mnohem těžší než loni

Desítky fanoušků s ruskými vlajkami v rukou slavily titul šampiónů i v centru lotyšské metropole Rigy, kde žije početná ruská menšina.

Hlavnímu trenérovi "sborné" Vjačeslavu Bykovovi a jeho svěřencům už alespoň telefonicky pogratulovali k zlatým medailím prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin.

"Jsem pyšný na hru ruské reprezentace, která vyhrála všechna utkání na mistrovství," prohlásil podle Kremlu Medveděv. Podle Putina si ruský tým titul plně zasloužil. "Dokázat naprosté prvenství v hokejovém světě podruhé za sebou bylo mnohem těžší než loni. Ruská reprezentace svou mistrovskou hrou a skvělým týmovým duchem potvrdila, že titul šampiónů získala právem."

Hokej patří v Rusku k nejpopulárnějším sportům a výkony "sborné" se hodnotí nejen ze sportovního hlediska, ale i jako neselhávající důkaz velmocenského postavení země.

Reklama

Související témata: