Hlavní obsah

Hokejové MS by se v olympijském roce mohlo konat až v září

Hokejové mistrovství světa by se v roce, ve kterém se konají i olympijské hry, mohlo uskutečnit později. Možnost, o které se již delší dobu spekuluje a diskutuje, připustil prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel.

Foto: Petr Josek, Reuters

Čeští hokejisté se dívají na vlajky tří medailistů z mistrovství světa v Německu.

Článek

Světové šampionáty se totiž v olympijském roce musejí vždy obejít bez řady hvězd ze zámořské NHL, které se z různých důvodů omlouvají. Nejčastěji s ohledem na únavu nebo zranění. To byl i případ letošního MS, kde se elitní hokejisté působící za Atlantikem objevili prakticky jen v sestavě Ruska.

"Mohlo by to pomoci sportu, což je moje práce," řekl Fasel deníku Toronto Sun. Švýcarský funkcionář přitom v minulosti nepatřil mezi příznivce změny termínu MS. "Jen hloupí lidé ale nikdy nezmění svůj názor," naznačil Fasel, že své stanovisko přehodnotil.

Fasel však zároveň poukázal na fakt, že letošní šampionát v Německu byl i přes absenci řady hvězd úspěšný. Zápasy sledovalo více než půl milionu fanoušků a IIHF byla spokojená i se zájmem televizních diváků.

"Sport je ale i obchod. Jen musíme najít cestu, která by nás společně dovedla k cíli. Sportovní stránka je pro mě ale prioritou," podotkl Fasel.

Termín hokejového MS by se v olympijském roce mohl posunout například do září, před začátkem další sezony NHL. Teoreticky by se to mohlo stát již v roce 2014, kdy se olympiáda uskuteční v Soči.

V současnosti však ještě není jisté, že na ZOH v Rusku budou hráči z kanadsko-americké soutěže startovat. Problémem je také fakt, že pořadatel MS v roce 2014 Bělorusko počítá s květnovým termínem.

Reklama