Hlavní obsah

Klobouk dolů před trenérem, chválil Jágr, který vstřelil první hattrick v reprezentaci

BRATISLAVA

Jágr poprvé, Jágr podruhé, Jágr potřetí. A semifinále na mistrovství světa je skutečností. Český tým porazil ve čtvrtfinále USA 4:0 a o postup do finále se utká s vítězem utkání Německo - Švédsko. V první třetině brejk a betony brankáře Ty Conklina povolily. Ve druhé dvacetiminutovce střela z kruhu při přesilovce pět na tři. Ve třetí části najetí před branku při početní výhodě pět na čtyři. Tady máte představení hattricku hvězdy českého týmu. Poprvního v reprezentaci!

Foto: Michal Kamaryt

Jaromír Jágr střílí gól do sítě USA ve čtvrtfinále MS. Ty Conclin byl proti jeho ráně bezmocný.

Článek

Na počest přiletěly na led čepice, vzal jste si je? Baseballek mám dost (smích).

První hattrick v devětatřiceti v národním týmu, docela jste se načekal, ne? Doufám, že není poslední (smích).

Sehrál jste nejlepší zápas za národní tým? To určitě ne. Necítil jsem se dobře.

Po zápase už určitě ano, po první třetině vám ale tak veselo asi nebylo, Američané hráli jiným stylem než předtím evropské týmy, souhlasíte? Nehráli jsme dobře, měli jsme dneska daleko větší štěstí než jiné zápasy. Díky bohu, že Ondra (Pavelec) chytal výborně. Hlavně v první třetině tam měl neskutečně vynikajících zásahů. Oni nás přebruslovali, byli daleko rychlejší na puku, měli daleko víc šancí.

Jak byste popsal výkon týmu v první dvacetiminutovce? Hráli jsme takovým ospalým dojmem, neměli jsme vůbec nohy, já jsem se cítil hrozně už na rozbruslení, tak jsem si říkal, už je to tady zase. Kdyby nám dali jeden, dva góly, ten zápas by vypadal úplně jinak, možná bychom se trápili.

Což se vám ale velkým obloukem vyhnulo. Jste rád, že vám takto klíčový zápas vyšel? Já to víceméně neřeším, někdy máte štěstí, jindy méně. Dneska jsem se nijak zázračně necítil, někdy to tam napadá, někdy ne. Doufám, že se příští zápas zlepšíme. Nevíme, s kým budeme hrát, ale jestli budeme hrát takhle, tak bychom to měli daleko těžší.

Jaromír Jágr slaví slaví úvodní gól proti USA se spoluhráčem Karlem Rachůnkem.foto: Reuters

Řešili jste první třetinu při přestávce? Není to tak, že bychom se nesnažili. Prostě tam nebyly nohy, ten turnaj je dlouhý a hraje se hodně utkání v krátké době. Moc času na odpočinek není, není se co divit. Je to v nohách, někdy to přijde ve druhé, ve třetí třetině, někdy nepřijdou vůbec a je pak problém. Jsem rád, že nám trošku přišly a jim naopak odešly.

Přepálili Američané tempo? Oni nastoupili ve velkém tempu, běželi maraton, ale sprintovali prvních deset kilometrů.

Druhý váš gól padl při přesilovce pět na tři, předtím si trenér vzal timeout... To bylo výborný. Bylo to dobře udělané. Je jedno, kdy ten timeout berete, je to potřeba v situaci, kdy to mužstvo potřebuje a ten moment byl vynikající. Klobouk dolů před trenérem, že to vzal. Všichni víme, že to byla přesilovka pět na tři, vedli jsme 1:0. Potom druhý gól a je skoro vyhráno. To bylo klíčové.

Při třetí trefě jste si najel před branku, kdy vás našel Tomáš Plekanec. Domluvená akce? Snažili jsme se puk udržet, měli jsme čtyři minuty do konce, vedli o tři góly, takže jsme nemuseli nikam spěchat. Když se ta šance naskytla, tak jsme toho využili.

Sedmá výhra v řadě na šampionátu, co ještě zlepšit do semifinále? Byli jsme unavení, připadalo mi, že jsme míň bruslili než ty zápasy předtím. Jestli to byla psychika, nevím, těžko říct, ale ostatní mužstva budou taky utahaná.

Reklama

Související témata: