Hlavní obsah

Čeští hokejisté vybojovali na MS bronz, Rusy rozstříleli sedmi góly

PRAHA-tv

Bronzové medaile přivezou hokejisté České republiky z letošního mistrovství světa na Slovensku. Ve svém posledním utkání na šampionátu porazili v souboji o třetí místo Rusko 7:4 a turnaj opouštějí se zdviženou hlavou. V divokém zápase zářili na české straně především autor hattricku Roman Červenka a dvougólový střelec Petr Průcha. Rusové po první třetině vedli, ale právě výše zmínění čeští hráči se ve druhé části postarali o obrat.

Foto: Jan Koller, ČTK

Čeští hokejisté oslavují gól proti Rusku v zápase o bronz

Článek
Fotogalerie

Češi nastoupili bez obránce Krajíčka, jenž má potíže s nastřeleným kotníkem, a jako první se ujali vedení. Ve čtvrté minutě jeli na zteč Červenka s Plekancem a přihrávku prvně jmenovaného si dojíždějící obránce Tjutin srazil do vlastní branky. Během desáté minuty Rusové skóre otočili. Nejprve se prosadil přesným švihem Kovalčuk a za pouhých 15 vteřin se Kulikov trefil pod vyrážečku brankáře Pavelce.

Česká odpověď netrvala dlouho. V jedenácté minutě předvedli parádní souhru Marek s Rolinkem a Průcha skóroval přesnou ranou pod horní tyčku. První třetina ale přesto skončila vedením ruského týmu. Zinovjev sice ještě napálil odražený puk do tyčky, ale Kovalčuk jej pohotově dorazil do sítě.

Ruský útočník Alexandr Ovečkin padá u mantinelu po souboji s Patrikem Eliášemfoto: Reuters/Grigory Dukor

Na začátku druhé části se neprosadil z úniku Marek, jenže vzápětí udělali Rusové chybu v rozehrávce, kterou potrestal svým druhým gólem v zápase Průcha. Další tlak před ruskou brankou vyvinuli Jágr s Plekancem, ovšem bez gólového efektu. Střela z voleje v podání Eliáše zase skončila v rozkleku brankáře Barulina.

Na druhé straně Pavelec zneškodnil pokus Kuljomina a nevyvedl jej z rovnováhy ani ruský zlobr Arťuchin. Češi v tísni vyhodili puk, za kterým se vrhl Červenka, který se prosadil přes obránce Aťjušova i ruského gólmana. Fanoušci v bratislavské aréně sledovali parádní podívanou - vzápětí Rolinek orazítkoval horní tyčku a Rachůnek vyrazil s obrovitým Arťuchinem plexisklo u trestné lavice!

Karel Rachůnek vyráží plexisklo s Rusem Arťuchinemfoto: Reuters/David W Cerny

A to ještě nebylo všechno. Roman Červenka, kritizovaný za hru v semifinále, dokonal v 36. minutě hattrick, když přesně tečoval prudkou přihrávku Pekance! Sborná snížila už za minutu, před Pavelcem se při dorážce nejlépe zorientoval Tarasenko. Zápas byl hodně vyhecovaný, po faulu na Červenku se do Afinogenova nebojácně pustil Eliáš. Ovečkin těsně před druhou sirénou trefil tyč.

Prvního gólu na šampionátu se ve třetí třetině poprávu dočkal Jan Marek, jenž v 47. minutě najížděl před ruskou branku z druhé vlny a propálil Barulina. V dresu soupeře pak zahrozili krátce po sobě Kulikov, Morozov, a Kuljomin, Pavelec už ale za svoje záda žádný puk nepustil. Naopak při ruské power play ještě skóroval Plekanec.

Hokejové mistrovství světa 2011, zápas o 3. místo:
Česko - Rusko 7:4 (2:3, 3:1, 1:0)on-line
Branky a nahrávky: 4. Červenka, 11. Průcha (Rolinek, Marek), 23. Průcha, 31. Červenka (Průcha), 36. Červenka (Plekanec), 47. Marek (Rolinek, Voráček), 59. Plekanec (Jágr, Červenka) - 10. Kovalčuk (Radulov, Tjutin), 10. Kulikov (Afinogenov, Gorovikov), 19. Kovalčuk (Zinovjev, Radulov), 37. Tarasenko (Arťuchin, Kornějev). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Lärking (Švéd.) - Dědulja (Běl.), Valach (SR).
ČR: Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Němec, Čáslava - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Rusko: Barulin - Aťjušov, Tjutin, Kulikov, Kalinin, I. Nikulin, Jemelin, Kornějev, Grebeškov - Radulov, Zinovjev, Kovalčuk - Afinogenov, Gorovikov, Ovečkin - Morozov, Těreščenko, Zaripov - Kuljomin, Arťuchin, Tarasenko. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Reklama

Související témata: